Пациенти с диабет тип 1, за които инсулинът е жизненоважен,

...
Пациенти с диабет тип 1, за които инсулинът е жизненоважен,
Коментари Харесай

При действаща забрана: Пациенти срещат трудности с намирането на инсулин

Пациенти с диабет вид 1, за които инсулинът е жизненоважен, още веднъж срещат трудости при намирането на медикаменти в аптечната мрежа.


Граждани алармират за нови случаи на проблем с набяването на инжекционните разтвори Fiasp и Tresiba. БГНЕС напомня, че до края на месец февруари е в действие възбраната за експорт на инсулини и аналози и други понижаващи кръвната захар медикаменти, както и антибиотиците, предопределени за систематична приложимост в детска възраст.

В една от огромните вериги, чийто аптеки са ситуирани в София и в страната, дефинираха ситуацията като „ кошмарно “. Фармацевтите са принудени да заделят количество за пациенти, които всеки месец извършват рецептите си при тях, само че от време на време и това не е допустимо поради дефицит на количества на склад.

„ Имаме огромен проблем, търсим информация и от РЗИ “, споделят аптекарите за инсулина Fiasp.

Според магистър-фармацевтът Светослав Крумов, ръководител на Контролната комисия на Български фармацевтичен съюз и практикуващ фармацевт, СЕСПА – профилираната електронна система за следене и разбор на лекарствените артикули, демонстрира, че наличия от двата медикамента за диабетици вид 1 има.

Причините за зародилата обстановка съгласно Крумов може да са доста. „ Задържат по складовете и чакат да падне възбраната. Или съответната аптека не е част от веригата производител – търговец на едро, тогава по-трудно аптеките стигат до достъп до тези артикули. Или им се дават неизпълними условия “, сподели той пред БГНЕС.

Основният проблем е, че пациентите нямат достъп до лекарства, съобщи Крумов.

Председателят на Контролната комисия на Български фармацевтичен съюз напомни, че цените на лекарствените артикули в България са най-ниските на територията на Европейски Съюз, което усилва броя на евентуалните приемници на неразрешените за експорт към днешна дата лекарства.


„ Не на всички места, само че инсулинът го има. Има усложнение “, сподели още Крумов.

Решението, по думите му, и за което Българският фармацевтичен съюз упорства в последните месеци, е пациентът да има право да декларира в коя аптека желае да получи лекарство – там, където дават най-хубавата услуга за него. От там нататък дистрибуторите да са длъжни да обезпечат съответния медикамент до съответната аптека.

„ Това решение по сходство на персоналния доктор – персонален фармацевт, е единственото решение, което би имало някакъв смисъл “, безапелационен е Светослав Крумов.

Така пациентът ще е застрахован, че ще откри в аптеката лекарството, за което е отишъл, а няма да се попречва неговия достъп.

Фармацевтичният съюз комуникира настояването си към този стадий с Министерство на здравеопазването, откъдето чакат новият министър, който ще размени Христо Хинков, да придвижи сходна законодателна смяна.

„ Разбира се би трябвало да има необятно единодушие от производителите и дистрибуторите “, акцентира Крумов.

В умозаключение Крумов напомни, че Българският фармацевтичен съюз поддържа народен номер за продуктите на „ Novo Nordisk ”, където всеки инсулинозависим пациент може да получи информация къде да открие лекарството, от което има потребност. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР