Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във

...
Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във
Коментари Харесай

Пациенти на хемодиализа подават колективен съдебен иск срещу болницата във Видин

Пациенти на хемодиализа подават групов правосъден иск против болничното заведение във Видин. Те упрекват лечебно заведение в некачествена терапия и увреждане на здравето им, научи BulNews.bg.
Решението идва месец след повредата в отделението по хемодиализа, при която един мъж умря. Според пациентите ограничения за съответно лекуване още не са взети.
„ Имаше доста сериозен дефицит на консумативи от рода на тампони, памуци, лепенки за иглите и по този начин нататък, които купувахме ние”, твърди Емилиян, който е на терапия от 15 години. Преди пет месеца Емилиян почнал да отпада, появили се болки в ставите и обрив. Оказва се обща интоксикация.
„ Това са отровите, за които ние вървим на диализа, в действителност диализата е тази, която би трябвало да ни почисти, само че чистенето не е добро”, добави той.
Подобни недоволства имат и други пациенти, само че всички те не престават терапиите си в локалното поделение – допреди месец, когато системата за омекотяване на водата аварира.
Припомняме, че два дни след повредата един от болните умря. „ Резултатите от аутопсията са, че той е получил белодробен отток в резултат на пропуснатата хемодиализа, в резултат на което бъбреците са спрели да работят”, изясни дъщерята на умрелия Рени Неофитова.
Опечалените близки настояват, че след повредата превозът до други лечебни заведения не е бил навреме проведен. „ Баща ми преди този момент си е провел превоз с нашия автомобил, да пътува и да закара още трима негови сътрудници до Монтана, само че са му се обадили еднократно, не неведнъж, както те твърдят”, добави дъщерята.
Назначеният по случая медицински одит открива неточности в дейностите на дежурен доктор от незабавното поделение, който не е направил проучвания.
Десетина от болните и в този момент не престават лекуването си в Монтана – макар съществуването на частен диализен център във Видин, който продължава да чака позволение за работа.
„ Решихме да заведем правосъден иск за трайно увреждане на нашето здраве и за неспособност за трансплантиране”, сподели пациентът Валери Нинков. Иск против болничното заведение ще подадат и околните на умрелия пациент.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР