Пациент осъди болница заради измама, че е опериран от рак.Не

...
Пациент осъди болница заради измама, че е опериран от рак.Не
Коментари Харесай

Адв. Шаркова с подробности за случая, при който пациент осъди болница заради измама, че е опериран от рак

Пациент осъди болница поради машинация, че е опериран от рак.

" Не знам дали би трябвало да квалифицирам тези дейности като машинация, или по-скоро немарливост. В последна сметка се оказва, пациентът постъпва с рак на простата, обяснено му е след интервенцията, че този орган е отстранен, както и карциномът, който се е образувал. И 3 месеца по-късно, когато той отива на контролни прегледи, се открива, че резултатите още веднъж са повишени, което не би трябвало да е по този начин при отстранения орган ", каза адвокатът по здравно право Мария Шаркова за " България заран ".

Тя разясни, че откакто са направени някои проучвания, се открива, че както органът, по този начин и карциномът са си на мястото.

" Тогава пациентът се свърза с мен и ние заведохме делото против лечебното заведение, защото фактът, че той е живял с мисълта, че интервенцията е била сполучлива, той не е подхванал други оперативни дейности. Той е спазвал прецизно рекомендациите на лекарите. Карциномът беше напреднал и се наложи да премине през тежка лъчетерапия ", допълни Шаркова в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ всеки пациент, който е претърпял вреди вследствие на погрешно лекуване, има право на обезщетение.

" То се реализира по пътя на гражданските каузи. Пациентът би трябвало да заведе дело против лечебното заведение или против медицинските експерти. Обезщетението се дефинира от съда по правдивост. Пациентите, изключително в такава тежка обстановка, довели до телесна щета или гибел, могат да се сезират прокуратурата. Тя може да проверява гибел по несъобразителност. Също по този начин могат да подадат тъжба в Изпълнителна организация " Медицински контрол " до една година от съответното деяние или безучастие ", добави юристът по здравно право.

В нейния случай делото е завършило още на първа инстанция.

" По принцип тези каузи са три инстанционни, което значи, че след първата инстанция недоволната страна има право да подаде тъжба и делото още веднъж да бъде прегледано. Когато съставлявам сходни пациенти - моята цел не е да линчувам съответни хора и да ги слагам в тежка обстановка, концепцията на тези каузи е както пациентът да бъде заплатен за вредите, които е претърпял, по този начин и отсега нататък да се предотвратят други сходни случаи ", акцентира адв. Мария Шаркова.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР