Патрулен самолет на военноморските сили на САЩ прелетя над Тайванския

...
Патрулен самолет на военноморските сили на САЩ прелетя над Тайванския
Коментари Харесай

Патрулен самолет на САЩ и френски военен кораб преминаха през Тайванския проток

Патрулен аероплан на военноморските сили на Съединени американски щати прелетя над Тайванския пролив , оповестява " Ройтерс ".

Високопоставен френски народен представител удостовери, че боен транспортен съд от неговата страна също неотдавна е минал над сензитивния воден път на фона на възходящото напрежение сред Пекин и Тайпе.

Китай, който смята демократично управлявания Тайван за своя територия, усили военния напън върху острова през последните три години в опит да принуди Тайпе да одобри териториалните му искания.

По-рано този месец, откакто тайванският президент Цай Инуън се срещна с ръководителя на Лос Анджелис.
 Тайван засече бойни самолети и кораби на Китай
Тайван засече бойни самолети и кораби на Китай

На фона на военното си обучение

През последните години Съединените щати, а от време на време и техните съдружници, рутинно изпращат военни кораби през Тайванския пролив, а от време на време и самолети.

Седми флот на Военноморски сили на Съединени американски щати заяви, че морски патрулно-разузнавателен аероплан P-8A " Посейдон " е прелетял над Тайванския пролив в интернационалното въздушно пространство.

" Действайки в границите на Тайванския пролив в сходство с интернационалното право, Съединените щати пазят навигационните права и свободи на всички страни ", се показва в изказване и се добавя, че прелитането на самолета през пролива показва уговорката на Съединени американски щати за свободен и отворен Индо-Тихоокеански район.

Миналата година Китай съобщи, че има суверенитет, суверенни права и пълномощия над Тайванския пролив и отхвърли като погрешни изказванията, че проливът е част от интернационалните води.

От своя страна Съединените щати и Тайван опровергаха позицията на Китай.

На среща с Цай в Тайпе през днешния ден френският народен представител и някогашен министър на защитата Ален Ришар удостовери, че боен транспортен съд на страната му неотдавна е минал през пролива.
 Борел желае военни кораби на Европейски Съюз в Тайванския пролив
Борел желае военни кораби на Европейски Съюз в Тайванския пролив

С патрулите Европа щяла да покаже уговорката си към свободата на корабоплаването в тази извънредно значима зона

" Мнението на нашия парламент е, че сигурността на Тайван е значима грижа за нас и насърчаваме нашите управляващи да бъдат нащрек по отношение на сигурността в пролива, както скорошното прекосяване на нашия боен транспортен съд още веднъж показва ", съобщи той.

Той не уточни кога се е случило плаването и нито френското, нито тайванското държавно управление са удостоверили публично детайлности. По-рано този месец Министерството на защитата на Тайван удостовери, че е осведомено за прекосяването.

Френският президент да не бъде въвлечена в рецесия към Тайван , водена от " американски темп и китайска свръхреакция ".
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР