Патронния си празник отбелязва днес Националната библиотека Св. св. Кирил

...
Патронния си празник отбелязва днес Националната библиотека Св. св. Кирил
Коментари Харесай

Показват най-ценната българска книга в Националната библиотека

Патронния си празник отбелязва през днешния ден Националната библиотека " Св. св. Кирил и Методий ". По мотив празника се открива изложбата " Олтари на националната памет ", като в нея са изложени 26 извънредно скъпи преписи на Паисиевата " История славянобългарска ".

„ Историята на тази галерия е доста друга. С нея ние обичайно означаваме патронния празник на Националната библиотека и професионалния празник на библиотекаря, а наред с това означаваме и 300 години от рождението на Паисий Хилендарски и 260 години от написването на История славянобългарска “, изясни през бТВ лекар Красимир Александрова, шеф на Националната библиотека.

„ В науката е потвърдено, че съществуват 50 преписа и добавки към " История славянобългарска ", в Националната библиотека притежаваме и съхраняваме 26 от тях. Именно те са обект на днешната галерия “, означи още тя.

Експозицията показва във възходяща последователност преписите и преработките на " История славянобългарска ", съхранявани в сбирките на Библиотеката. В Централното предверие ще бъдат показани 26-те ръкописа, съпроводени от пояснителни текстове и илюстративен материал, обвързван с историята и мястото на тяхното основаване.

На събитието ще бъде показано и електронно издание на Котленския дубликат на Паисиевата история, изработен от поп Стойко Владиславов (отец Софроний Врачански) през 1765 година То е  осъществено със средства от Национален фонд " Култура ".
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР