Патриарх Вартоломей пристигна тук с политическа мисия, използвайки духовен повод. 

...
Патриарх Вартоломей пристигна тук с политическа мисия, използвайки духовен повод. 
Коментари Харесай

Дачков: Патриарх Вартоломей - лешоядът на американците

Патриарх Вартоломей дойде тук с политическа задача, употребявайки нравствен мотив.  Това не приказва добре за статута на един йерарх, който е непосредствен другар на семейство Клинтън отпреди 30 години и общопризнат сътрудник на Централно разузнавателно управление на САЩ, най-високопоставеният в района. Последното е разбираемо, тъй като се намира в Турция, американците имат интерес, а престолът на Константинопол е идеалното легендиране за техните ползи. Този коментар написа, а след това изтри журналистът Явор Дачков във връзка пеисъствието на Вселенския патриарх Вартоломей у нас. 

Проблемът е, че в държанието на Вартоломей няма и помен от нематериалност, а единствено политика. Той не я спести и в днешната си тирада в " Св. Александър Невски ", припомняйки безславния си лъжевселенски събор, призован с геополитическа цел, който БПЦ не почете, и се опита да натопи покойника като действен служащ, само че това са елементи. Вартоломей пристигна като лешояд на американците, с цел да окаже политическо влияние върху българския слугинаж за избора на идващ български патриарх. 

Президентът Радев го разгада доста добре и откри опрощение, с цел да не се срещне с него. На фона на американския залез в Украйна и очертаващата се победа на Тръмп, това е рационално решение. Поведението на Вартоломей (не може да ми се обърне езика да го назовавам патриарх, тъй като е грехота) е надменно и би трябвало да се пояснява като такова, е не като духовно посещаване. Той е политическа американска маша. Нищо друго. 

Сега идва радостната част. Очевидно е, че Пловдивският митрополит Николай е любимецът за евроатлантически патриарх. Той работи за това интензивно и даже провали избора на Сливенски митрополит, с цел да си обезпечи болшинство в Светия Синод. Когато видя, че е прекалил, се отметна, само че все пак провежда митинг на свещеници в своя поддръжка. 

Веселата част се състои в това, че митрополит Николай се бори да заслужи американската поддръжка посредством Вартоломей, а всички клюки, пуснати от американските сътрудници тук, приказват, че той е едно от имената в идващия лист " Магнитски " поради връзки с Георги Гергов, остаряла обич към Москва и т.н. 

Това прави доста забавна интригата за нов български патриарх, който ще бъде подобен, какъвто заслужаваме, тъй като в Църквата благодатта на Светия Дух е водеща, а не човешките сметки. Техните пътища не са Неговите пътища. 

Каквито и сметки да си вършим всички ние, Николай, Вартоломей, Централно разузнавателно управление на САЩ, Комитет за Държавна сигурност (на СССР) и прочие ще стане това, което би трябвало да стане и което заслужаваме. Поради тази причина ми се виждат нелепи тези боричкания за власт, които употребяват най-цинично гибелта на един добър християнин, примерен патриарх и преклонен човек като дядо Неофит. 

Той ни беше ректор в Духовната академия, преди тя да се върне към първичния си статут на Богословски факултет към СУ (един от първите в следосвобожденска България) и ние го помним като подобен, какъвто го разказват единомислещо всички, които приказват за него в тези дни. Спомням си, че дядо Николай и дядо Сионий седяха на една банка (бяха в по-горен курс) и имаха излъчването на съществени студенти и вярващи християни. По-късно всеки един от тях потегли по своя път, само че митрополит Николай се открои като упорит  политически свещеник. Днес спонсорира жълт уебсайт с долнопробно наличие, с цел да нападна останалите митрополити. Толкова за неговата " нематериалност " и нрав.

Иначе е умел богослов и политически насочен човек, което го направи един от най-влиятелните политици в Пловдив, а и освен. Той е човек с въздействие. Ще спестя тук другите си усещания, които съм си разрешавал да споделям обществено по Българска национална телевизия преди години и които си бяха откровени обиди, за които скърбя, тъй като не трябва да се прибягва до тях, когато има доста по-сериозни причини. 

Митрополит Николай е политически човек с политически упоритости и политическо его. Поради тази причина той не е подобаващ за патриарх съгласно мен. Колкото повече се пробва да се хареса на евроатлантическата линия, толкоз по-зле стават нещата. И най-после още един спомен. 

Преди към осем години гостувах на Сашо Диков, който тогава водеше предаване в Нова телевизия. Говорихме за Русия, Украйна, Европа и така нататък След седмица получих благодарствено писмо от дядо Николай за изявената ми обществена позиция в поддръжка на Русия. Беше хубаво написано и с доста топли думи за споделената истина във връзка с Русия, която си бях разрешил да споделя обществено. Това ме поласка и засрами, тъй като бях извънредно недодялан против него преди този момент в предаванията на Горан Благоев по Българска национална телевизия, който имаше фиксация върху митрополит Николай. Вероятно, тъй като го е считал, както умните и красивите за човек на Москва.  

Много се учудих, когато в последните години открих, че митрополит Николай е най-ревностният последовател на евроатлантическите полезности, труженик за цирковете на Вартоломей с лъжевселенския му събор ( " православните " три, четири и пет морета), а в този момент и претендент за патриарх - в случай че не персонално, то през подставено лице. 

Пиша това, тъй като е добре да се събере колкото се може повече информация за идния избор на български патриарх и да се пусне амбициозната совалка на Вартоломей около ушите на хората, които ще вземат решение за идващия български патриарх. Добре е да е набожен християнин и преклонен духовник, каквито бяха дядо Максим и дядо Неофит. Налудничави и маниакални политически упоритости в Църквата ще ни дойдат допълнително на така и така разнебитената сглобка на българския разсъдък и дух или каквото е останало от тях.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР