Патриарх Неофит ще отслужи на 15 август в Троянския манастир

...
Патриарх Неофит ще отслужи на 15 август в Троянския манастир
Коментари Харесай

Патриарх Неофит ще отслужи Света литургия в Троянския манастир за Успение Богородично

Патриарх Неофит ще отслужи на 15 август в Троянския манастир Света литургия за празника Успение Богородично, оповестяват от Българската патриаршия.

Празничната литургия, която ще отслужи Негово светейшество, ще стартира в 9.00 часа в Троянския манастир. Преди нея - от 8.00 часа, ще бъде отслужена и празнична утреня.

По традиция патриарх Неофит отбелязва великия Богородичен празник в Троянския манастир, където е получил монашеския си постриг.

Църковният празник Успение - заспиване, на Пресвета Богородица, който е един от 12-те огромни християнски празници, се празнува на 15 август. Той се отбелязва на 15 август и от православни, и от католици. Според Светото писание, това е денят, в който Божията майка, на 64-годишна възраст, напуща земния си живот и отива при сина си. Три дни преди гибелта ѝ Архангел Гавраил оповестява на Пресвета Богородица, че Бог е поискал да я вземе при себе си в своето царство, с цел да цари постоянно с него. Последното ѝ предпочитание е да види Светите апостоли дружно. По чудноват метод те се придвижват пред вратите на дома ѝ в Йерусалим.

На 16 август от 18.00 часа, петък, в Троянския манастир ще бъде отслужена и ктиторска панихида - молитвено възпоменание за всички показали се в Христа игумени, братя и донори на Светата обител.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР