Патриарх Неофит ще бъде положен в столичната църква Света Неделя

...
Патриарх Неофит ще бъде положен в столичната църква Света Неделя
Коментари Харесай

Вселенският патриарх Вартоломей ще оглави опелото на Неофит

Патриарх Неофит ще бъде положен в столичната черква " Света Неделя " до гроба на екзарх Йосиф, каквото е било желанието му приживе.

 

Погребението ще е на 16 март - събота, оповестиха от Светия Синод в четвъртък, след изключителното му съвещание поради кончината на българския патриарх в сряда вечерта.

 

Опелото на патриарх Неофит в събота ще бъде в храм-паметника " Александър Невски " и ще бъде водено от вселенският патриарх Вартоломей, който идва със своя делегация от Истанбул, сподели пред Българска национална телевизия Западно- и Средноевропейския митрополит Антоний.

 

Той добави, че все още няма изясненост от какви други църкви от чужбина ще има делегации, тъй като поканите били изпратени преди часове.

 

Още в четвъртък тленните остатъци на патриарха бяха положени за поклонение в дребния храм " Света Марина " в двора на Софийската света митрополия, където се стекоха висши духовници и представители на светската власт.

 

" Ще има и траурна върволица, при която от храм-паметникът Александър Невски до митрополитската катедрала Св. Неделя ще бъде осъществена върволица с тялото на българския патриарх Неофит.

 

След това, както и той е поискал, ще бъде заровен до гроба на Екзарх Йосиф в предверието на храма Св. Неделя, където се намира в този момент и гробът на Екзарх Йосиф ", сподели още той.

 

 Митрополит Антоний изясни и какви са разпоредбите, които е определил Светият синод, с цел да бъде определен правоприемник на патриарх Неофит.

 

" Според устава на Българската православна черква в 7-дневен период Светият синод би трябвало да се събере, с цел да избере наместник-председател, който има задачата да провежда, организира и избере Български патриарх и Софийски митрополит ", разяснява Западно и Средноевропейски митрополит Антоний.

 

По думите му патриарх Неофит оставя своята ярка диря, който е образец за примирение и самообладание.

 

" Бог да елементарни Негово Светейшество Българския патриарх и Софийски митрополит Неофит. Наистина огромна е тъгата и болката в сърцата на всички православни българи, тъй като се разделяме със своя нравствен лидер. Ангелът на родната ни черква. Той е образец на носенето на кръста, който Бог и църквата му разпоредиха. Това примирение, което имаше той, в подтекста на актуалното общество е доста нужно на всички нас, тъй като живеем в доста размирни времена, имаме потребност от това самообладание, с цел да оценим всичко това, което имаме ", сподели още митрополит Антоний.

 

Митрополит Антоний посочи, че патриарх Неофит постоянно е учил своите възпитаници на обич към Бога.

 

" Дълбоко в себе си съм изпитвал огромна респект и обич пред Негово Светейшество. Той носи до последния си мирис кръста на родната ни черква, с цел да я запази единна. Той потвърди, че може да бъде обединител ", изясни още митрополит Антоний.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР