Пътната полиция в София започва проверки на пътя на екологичността

...
Пътната полиция в София започва проверки на пътя на екологичността
Коментари Харесай

Как да разбереш дали колата ти замърсява въздуха в София

Пътната полиция в София стартира инспекции на пътя на екологичността на транспортните средства, като тези, които не дават отговор на нормите, ще бъдат спирани от придвижване. Тази вест от предходната седмица провокира сериозен интерес измежду всички, които карат коли на години.

Логичният въпрос, който поражда, е по какъв начин човек може да разбере дали персоналният му автомобил дава отговор на поставените стандарти. От Столична община и пътната полиция оповестиха, че до края на месеца в центъра за регистрация в квартал " Дървеница ", може да се направи безвъзмезден тест.

На опашка в Пътната полиция

Реших да ревизира дали това е правилно и какъв брой време лишава цялата процедура. Така в петък, малко след 8.30 часа се озовах пред центъра на пътната полиция с десетгодишния си автомобил на съвсем 100 хиляди (реални) километра.
Пред каналите беше учудващо умерено, а от служителя, който помагаше за насочване по опашките научих, че еко инспекция се прави на канал номер 5. Наредих се, като пред мен имаше пет коли, всички за първична регистрация или прекачване.
 Как да схванеш дали колата ти замърсява въздуха в София
© Георги Пауновски

След към половин час ми пристигна редът, а за моя изненада служителят на канала не беше прекомерно шокиран от това, че съм се наредил, единствено с цел да ревизира дали автомобилът ми дава отговор на еко нормите. Опитите ми за схвана освен това за самата инспекция и най-много за референтните стойности, които колата би трябвало да покрива, бяха пресечени с констатацията, че в България всеки си мисли, че схваща от всичко и по тази причина сме на този хал.

Либерални еко стандарти

Самата инспекция продължи към пет минути, като замерванията на равнищата въглероден диоксид (за бензиновите коли се следи единствено този показател) бяха осъществени при свободен ход на мотора, както и при поддържане на 1500 об/мин. Оказа се, че при норма 0.3 (така и не разбрах в какви мерни единици), персоналният ми автомобил отделя едвам 0.11.
 Уредът, с който се прави замерването. Столичната пътна полиция получи седем такива газанализатори, като с два ще се прави надзор на пътя.
© Николай Дойчинов

Уредът, с който се прави замерването. Столичната пътна полиция получи седем такива газанализатори, като с два ще се прави надзор на пътя.

В следствие научих, че нормите, на които би трябвало да дават отговор транспортните средства са много демократични. Реално, делението е на коли създадени до 2002, за които допустимите равнища са в пъти по-високи и такива създадени след 2002 година.

Кой може да изгори

Лично аз си представях, че за референтна стойност ще се взимат нездравословните излъчвания за съответната марка и модел, само че се оказа, че се работи много по-наедро. Казано с други думи, единствено най-отклоняващите се от стандартите транспортни средства ще бъдат спирани от придвижване, което като първа стъпка въпреки всичко е нещо.

При това състояние действително застрашени от прекъсване са единствено колите с прекомерно амортизирани мотори, както и тези, които са създадени с катализатор, само че заради една или друга причина, той към този момент не е разполагаем. Всеки, който има подозрения дали персоналната му кола покрива нормите, може да ревизира в центъра на Пътна полиция в " Дървеница ".

Нивата на нездравословни излъчвания се мерят и при наложителния годишен механически обзор. Нужната инсталация участва и в съвсем всеки автосервиз, само че там пробата ще би трябвало да се заплати.
 Как да схванеш дали колата ти замърсява въздуха в София
© Георги Пауновски

Всичко, което би трябвало да знаете за: Замърсеният въздух (117)
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР