Пътната отсечка между Видин и Ботевград е с дължина 190

...
Пътната отсечка между Видин и Ботевград е с дължина 190
Коментари Харесай

След протест: Областният управител Иво Атанасов даде подробности за строителството на пътя Видин-Ботевград

Пътната права сред Видин и Ботевград е с дължина 190 км , от които в градеж са почти 85 км . До края на тази година е планувано да се издадат позволения за градеж на нови към 40 км в сектора от Ружинци до Монтана , изясняват от Областната администрация във Видин.

През април беше пуснато придвижването по първите 7,3 км от новото трасе на пътя Мездра-Ботевград, в сектора сред селата Новачене и Скравена . Трасето на бъдещия 4-лентов път Мездра-Ботевград е разграничено на 2 сектора – лот 1 – Лютидол-Ботевград, който е с дължина 19,3 км  и лот 2 Мездра-Лютидол, който е 13,4 км . Проектът планува рационализация на съществуващия път Мездра-Ботевград и разширението му до 4-лентов път, с две обособени независими платна за придвижване, с по две ленти в посока и разграничителна линия сред тях.

Новата над 7-километрова права , която е пусната за придвижване, е част от лот 1 . Тя стартира от новия пътен възел „ Новачене “ и приключва след с. Скравена. Трасето е обходен път на селата Новачене и Скравена и посредством него се извежда директния трафик от и за Северозападна България и Дунав мост 2 отвън двете обитаеми места.

Продължава осъществяването на оставащите 25 км от лот 1 и лот 2 , с изключени е на подучастъците на новите 5 пътни възли, за които са направени нови планови решения с безконфликтно секване на две равнища. На заключителен стадий са устройствените процедури за изменението на Подробен организационен план-Парцеларен проект /ПУППП/ и следва пускане на отчуждителните процедури .

Планирано е до края на годината да се завършат в цялостен габарит още 2 подучастъка, с обща дължина към 12,5 км , както и да започва строителството по новите пътни възли. Преработката на плановете постанова удължение на периода на довеждане докрай, като задачата е целият 33-километров сектор от Мездра до Ботевград да бъде приключен в края на 2024 г .

Продължават строителните работи и в 30-километровия сектор от Видин до пътен възел „ Макреш “. Към момента са изпълнени 6% от плануваните действия . Срокът за довеждане докрай на правата по контракт е през 2025 година

Изграждането на новото трасе от Макреш до Монтана е разграничено на 5 сектора . Към момента в градеж са първите два сектора: Макреш-Бела (участък 1) и Бела -Ружинци (участък 2), като общата им дължина е 25 км. Участък 1 е с прогрес към 89% , сектор 2 към 25% . Срокът за довеждане докрай на първия сектор е в края н а 2023 година, а на втория – краят на октомври 2024 година

За трасето от Ружинци до Монтана , с обща дължина 41 км, което е разграничено на 3 сектора , отчуждителните процедури са завършили и компенсациите са изплатени към заинтригувани лица и регионалните шефове на Видин и Монтана. Към момента Агенция „ Пътна инфраструктура “ /АПИ/ организира процедура за подаяние на засегнатите елементи от общинските парцели, както и процедура според Закона за горите за изключване на засегнатите горски територии от горския фонд. Предстои осъществяването на оценката на сходство на техническите планове и правене на комплексния отчет, както и следващо заявяване за издаване на позволение за градеж.

Във връзка със строителството на тунел под прохода „ Петрохан “ е направено прединвестиционно изследване за трасе по направлението Монтана-София с тунел под „ Петрохан “ по контракт от 2019 година То включва 3 вариантни решения за пътно трасе – червен, ярко наследник и мрачно наследник, като за всяко едно от тях е създаден вид за прекосяване през прохода „ Петрохан “ с тунел.

Агенцията работи интензивно по плана за създаване на тунела, част бъдещата рационализация на път II-81 в сектора София-Монтана, съгласно с екологичните процедури , което е комплициран и трудоемък развой. През 2022 година АПИ подписа контракт с определения реализатор след тръжна процедура по Закон за обществените поръчки за разработване на отчет по Оценка на въздействието върху околната среда /ДОВОС/ и Доклад за оценка на степента на влияние върху предпазени зони /ДОСВ/, въз основа на извършено прединвестиционно изследване за трасето. През септември 2022 година изпълнителят е предал цялата планова документи, нужна за разработване на отчетите.

През декември предходната година АПИ даде в Министерство на околната среда и водите и Министерството на здравеопазването в допълнение задание за обсег и наличие за Оценка на въздействието върху околната среда за капиталово предложение „ Прединвестиционно изследване за трасе по направлението Монтана – София с тунел под Петрохан “, като в отговор е получено указателно писмо във връзка с изискванията и условията, които би трябвало да се съобразят в ДОВОС и ДОСВ.

В хода на екологичната процедура през март в АПИ е получено искане от изпълнителя за преустановяване на контракта , базирайки се на член 27 от спомагателните разпореждания на Закон за обществените поръчки. Непредвидени условия са почетени и договорът за разработване на ДОВОС и ДОСВ е преустановен .

В програмата на АПИ за тази година е планувано оповестяването на социална поръчка за разработване на уголемен абстрактен план с план на Подробен устройствен план за сектора по направлението сред градовете Монтана и София с тунел под „ Петрохан “. Предвижда се тръжната процедура да се разгласи до края на тази година.

Идейното планиране ще включва разработване на разновидности на трасе, които да обезпечават изцяло нормативните условия за скоростен път . Тези разновидности ще са предмет на нова екологична процедура, друга от стартиралата на фаза „ Прединвестиционно изследване “.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР