Пътната агенция спря укрепване на пътя Смолян - Мадан за

...
Пътната агенция спря укрепване на пътя Смолян - Мадан за
Коментари Харесай

Построиха незаконен път за 2 млн. лева в Родопите

Пътната организация спря подсилване на пътя Смолян - Мадан за 1 млн. лева и построи противозаконен за 2 млн. лева

Дружеството ИСА 2000 стартира прокарването на напълно новия път над свлачището сред Смолян и Мадан през горска територия без план, обстоен организационен проект и строително позволение, заяви За истината.

На 7 март т. година към 200 куб. м. камъни се срутиха на пътя Смолян - Мадан сред с. Влахово и разклона за с. Тикале.

Движението бе спряно, а полицейски патрул връщаше колите с напътствие да употребяват обходен маршрут през гр. Рудозем. От общинския център Смолян бяха откъснати 11 обитаеми места. На 10 март (събота), когато едната лента на пътя бе отворена, разчистването ненадейно бе спряно. Свлачището е извънредно рисково заради надвиснали скални парчета, оповестиха от пътната организация.

На място дойде към този момент някогашният началник на Агенция „ Пътна инфраструктура " (АПИ) Дончо Атанасов. Той разгласи, че на 12 март (понеделник) в АПИ ще бъде извършено заседание с всички водещи експерти в тази област.

„ Ще бъде разискван и вид за създаване на различен път, сподели още Атанасов. На 14 март ръководителят на експертната работна група, назначена от АПИ, Стефчо Стойнев от Минно-геоложкия университет, съобщи, че има развой на мудна стабилизация на срутището.

„ Ежедневните замервания, направени на стълбовете от 110 kW трасе, демонстрират, че от няколко дни няма деформации и няма придвижване на свлачищните процеси нагоре по ската, сподели той. До 10 дни придвижването по едната лента може да бъде пуснато ".

На идващия ден обаче, на място пристигна и министърът на районното развиване Николай Нанков, който разгласи изненадващо, че за укрепването на срутището ще са нужни 7-8 месеца и минимум 7-8 милиона лв.. Министърът сподели още, че до 10 дни ще е подготвен обходен път от 1.4 км., за който ще са нужни 500 хиляди лв..

Без план и строително позволение

В края на март т.г. сдружението „ ИСА 2000 ", благосъстоятелност на Юлиян Инджов, стартира да прокарва напълно нов път над свлачището през гората с тежка машинизация през терени, които са горска територия, общинска и частна благосъстоятелност. Работата беше осъществявана без план, без обстоен организационен проект, без строително позволение от основния проектант на Община Смолян.

И без да е променено предназначението на парцелите. Оказва се, че на метри от срутището на същия скат се намира и индустриалната база за инертни материали на „ ИСА 2000 ". В нарушаване на разпоредбите собстветиците й употребяват региона към базата за рандеман на инертни материали. При строителството въз основата и при добива на инертни материали са употребявани взривни материали, настояват поданици на околните до базата села Влахово и Тикале.

На въпрос за какво обходният път се строи без план и без строително позволение регионалният шеф на Смолян Недялко Славов съобщи, че се прокарва горски тракторен път, за което компанията имала контракт с Южноцентралното държавно дружество (ЮЦДП).

Проверка на „ За истината " сподели, че сред сдружението и Обединение „ КП " ДЗЗД - София на 11октомври 2017 година след извършена социална поръчка е подписан рамков контракт за „ планиране и авторски контрол на строителството на нови трайни горски пътища и транспортна техническа инфраструктура към тях " за 60 милиона лв..

Съдружници в обединяването са „ ИСА 2000 " с 50% и още три компании с по 16.67%. Как по този начин горският път съответства с обхода, никой от представителите на виновните за това институции не пожела да отговори на заложените им въпроси.

„ Бедствено състояние " с 20 дни забавяне

Обходният път е продънен и стартира неговото уширяване, декларира на 25 март зам.-министърът на районното развиване инж. Валентин Йовев. Два дни по-късно - на 27 март кметът на Смолян Николай Мелемов афишира бедствено състояние във връзка със свлачището от 7 март. А на 29 март е свикано съвещание на общинския съвет, на което кметът желае позволение „ да стартира изработването на обстоен организационен проект - парцеларен проект за обект: „ Обходен път Тикале - Влахово ", както и утвърждение на съглашение сред Агенция „ Пътна инфраструктура " и Община Смолян ".

Това искане на Мелемов е подкрепено е с съвсем цялостно единогласие. „ Смисълът и на този Подробен устройствен план, който предлагаме, и на съглашението, е да облекчим АПИ да може да построи обходния път, да може да разчиства и свлачището без общоприетите процедури, стимулира се кметът.

Те (АПИ-бел. ред.) ни предложиха да обявим бедствено състояние. Това са стъпките, с които ние можем да помогнем на организацията, която е и притежател на пътя, да може допустимо най-бързо да се в профил свлачището ", споделя пред съветниците Мелемов.

Любопитно звучи и изявлението на Ангел Безергянов, ръководител на групата съветници от ГЕРБ в Общинския съвет на Смолян.

„ Знаете, бедственото състояние беше оповестено по рекомендация на АПИ, надлежно да се понижат и предотвратят законовите периоди, по които ще се работи, споделя той.

Знаете, процедурите са тежки, само че това е една рекомендация, с която ние се ангажираме и кметът на общината най-отговорно и не загуби даже минута време да разгласи това бедствено състояние, което виновните институции да могат по-бързо и навреме да свършат своята работа.

От позиция на въпросната докладна, несъмнено, ние ще я подкрепим. Заставаме напълно зад всички органи и институции ", афишира още Безергянов.
Членове на експертната работна група, назначена от АПИ, и публицисти на мястото на срутището на 14 март т.г.
Снимка: Зарко Маринов

Не 500 хиляди, а 2 млн. лева

На 13 април обходният път е пуснат в употреба. Комисия, включваща зам.-кмета на Смолян инж. Мариана Цекова, основния проектант на общината арх. Димитър Димов, шефката на Областното пътно ръководство Костадинка Миланова и шефът на „ Пътна полиция " - Смолян Костадин Марковски подписва краткотрайно позволение за придвижване по този път. И изпраща документите на шефа на Агенция „ Пътна инфраструктура ", който да го утвърди, макар че по статут е тракторен горски път, само че асфалтиран, с пътна маркировка и мантинели.

Според чудесно информиран източник на „ За истината " строителството на обхода не коства 500 хиляди лева, както разгласи министър Нанков, а повече от 2 милиона лв.,

В края на м. юни подробният организационен проект - парцеларен проект за обект: „ Обходен път Тикале - Влахово " към момента не е подготвен и не е импортиран за утвърждение в общинския съвет. Пътят обаче се употребява от леки и товарни коли до 12.5 тона, въпреки и със боязън от водачите.

Не единствено поради незадоволителното подсилване, извънредно стръмните сектори и остри завои, които са отвън условията на Наредбата за планиране на пътища. А тъй като непрестанно се свличат земни маси, самият път също пропада. За това и сега свидетелства напуканият асфалт по него. „ Така е издигнат, че има срутване на земни маси ", признава и регионалният шеф Недялко Славов. Днес обстановката е показателна, че при значителни дъждове има проблем, добави той. Габионите са поставени на земна маса, която не е изключително устойчива ".

Нови три месеца пролонгация

На 7 юни 7 общински съветници от локалната коалиция КРОС в Смолян разгласиха декларация и желаеха информация от кмета на общината по кое време ще бъде разчистено свлачището край с. Тикале, на какъв стадий е плановата подготвеност на АПИ, има ли определен реализатор и какъв е крайният период за възобновяване на придвижването по основния път.

„ Пътят е с доста рискови наклони и тук-там с незадоволителни габарити за разминаване, което е причина за произшествия, сподели от името на групата общинският консултант Валентин Кюлхански. Жителите на селата с паника питат по какъв начин ще пътува през зимния интервал, в случай че пътят от свлачището към момента е блокиран. " Отговорът на питането на съветниците от КРОС бе отсрочен „ за идващото съвещание " от зам.-кмета Марияна Цекова. Но и на 28 юни, когато то бе извършено, кметът на Смолян не отговори на КРОС.

Вместо него регионалният шеф Недялко Славов изясни, че АПИ не е не запомнила за свлачището и дейностите по спешното подсилване били дефинитивно предоставени на пътно-поддържащата компания. „ Това ще ни разреши в границите на три месеца да пуснем придвижването, сподели още Славов. Очакваме да бъде импортирана от чужбина високоякостна мрежа, която ще бъде инсталирана от алпинисти ".

Вече бил подготвен - утвърден, координиран и остойностен, планът за спешните действия, които ще костват към 1 милион 200 хиляди лв..
Източник: За истината

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР