Пътища в цялата страна ще са блокирани в навечерието на

...
Пътища в цялата страна ще са блокирани в навечерието на
Коментари Харесай

Протести блокират пътищата за Великден, заради лъжата на управляващата коалиция

Пътища в цялата страна ще са блокирани в навечерието на Великден, когато обичайно всички пътуват, с цел да се съберат с околните си за светлия Християнски празник. Причината е, че ръководещите и депутатите за следващ път излъгаха пътно-строителните компании и в петък отхвърлиха предложенията да им бъдат разплатени незабавно най-малко 50 на 100 от дължимите над 1,2 милиарда лева за действия, които са осъществени качествено, в период и по законно приети от пътната организация и районното министерство контракти, оповестява „ Труд “.

В резултат, в случай че депутатите от другите политически групи не реализиран единодушие в пленарна зала и да гласоподават ново решение, коeто да разреши незабавно да се платят половината от дължимите средства на пътищарите и да им подсигурява приемането скоро и на останалите, от сряда, 20-ти април, в цялата страна и пред Народното събрание строителните компании ще стачкуват.  

Според информация на медията компаниите имат подготвеност да продължат митинга си без спиране и в четвъртък, а и по-късно, с цел да защитят правата си, откакто към този момент над година договарят с другите ръководещи - от двете служебни държавни управления и от това на Кирил Петков и получават само напразни обещания. По време на последната им среща с премиера Петков те бяха уверени, че депутатите ще гласоподават още в четвъртък предлагането, признато от районна комисия, да им се платят незабавно половината от дължимите суми (на компаниите, които слагат пътни знаци и маркировки всички средства), а останалите да бъдат преведени до юни, както е записано в периода на подписаните анекси сред компаниите и служебния кабинет.

Политически игри обаче доведоха до това, че и трите оферти за погашение на дължимите към този момент над 12 месеца суми на компаниите и за опция да се разпореждат спомагателни поправки, бяха отхвърлени. Идеята на вицепремиера и строителен министър Гроздан Караджов, който е от квотата на Има Такъв Народ, бе няколко пъти неодобрена от представителите на Политическа партия и Българска социалистическа партия. Според информация от коридорите на Народното събрание - разнобоят в ръководещата коалиция е поради шефското място в Българска народна банка и позицията на страната ни по отношение на присъединението на Северна Македония в Европейски Съюз. А пътищата са пленник на обстановката. Другата причина, която неофициално бе посочена за нежеланието на ръководещите да се разплатят с компаниите е, че в действителност в бюджета на пътната организация са заложени средства за нови поправки, само че не и за към този момент осъществените и неизплатени такива. А парите, теглени от държавни заеми, са отишли по други пера и за възобновяване на пътища - както към този момент осъществено, по този начин и бъдещо, не са останали средства.

Затова и от ПППП се пробваха да шмекеруват, като обявиха, че са подготвени да платят половината сума в този момент, само че са против концепцията на Караджов, идващите 50 на 100 от дължимите над 1,2 милиарда лева да се разплатят с разпореждане на Министерски съвет. Вместо това от партията на Петков и Василев упорстват това да се случи след решение на парламентарната комисия по корупция. Въпреки че законността на договорите и качеството на осъществените пътни поправки е прието два пъти - един път посредством документите, издадени от регионалните пътни ръководства на пътната организация и повторно - посредством подписаните анекси от служебния районен министър Виолета Комитова през ноември 2021 година

Според осведомени концепцията Народното събрание да взема решение разплащането с пътищата е, с цел да се подсигурява, че компаниите няма да видят тези пари в никакъв случай. На първо място, противоречиво е дали ще има парламент скоро, поради разнобоя в обединението, а при неналичието на подобен, длъжностен кабинет няма да има право да се разплати с компаниите. Парламентарните комисии, даже и при работещо Народно заседание, могат дълго да разтакават въпроса и да не вземат решение по него. И по този начин, действително компаниите, в случай че оцелеят ще пият една студена вода, а в това време страната ще си измива ръцете, в случай че те откажат да я кредитират още веднъж, извършвайки нови поправки, с довода, че им е дала пари, а компаниите са неприятни.

Затова и от пътния отрасъл са безапелационни, че търпението им се е изчерпало и няма да вършат нови взаимни отстъпки. Ако желаят да обезпечат на хората безпроблемно напредване из страната в навечерието на Великден, депутатите имат период до сряда да намерят решение на проблема, който не е стопански или законов, а чисто политически. В противоположен случай, както постоянно се получава, сметката ще я платят елементарните хора - както пътуващите за празниците, по този начин и над 100 000-те чиновници в пътния отрасъл, които няма да има с какво да купят храна за Великденската софра, водачите и превозвачите, които рискуват всеки ден живота си, а и всички данъкоплатци, защото средствата, нужни за поправки на пътищата при неналичието на настояща поддръжка, порастват в геометрична градация.

Според анексите след този период страната дължи рента от 10% за целия интервал на забавянето.

След юни страната ще дължи спомагателни 120 милиона лв. на пътищарите с изключение на неизплатените все още близо 1,2 милиарда Всъщност съгласно анексите към настоящите контракти за настоящ ремонт и поддръжка, които компаниите и служебният районен министър Виолета Комитова подписаха - дължимите суми за осъществените качествено и в период поправки по законните договори от пътните компании би трябвало да бъдат напълно разплатени до края на юни 2022 година В противоположен случай страната дължи наказателна клауза за целия интервал на забавянето, което към този момент е година, от главния лихвен % (0) плюс 10 на 100. Или дължимата сума към пътните компании ще набъбне със 120 милиона лв., които данъкоплатците ще би трябвало да платят.

При това в тази сума не са включени възможни каузи за пропуснати изгоди от страна на строителните компании, чиято работа е приета на два пъти - при одобрение на показаните от тях документи пред регионалните пътни ръководства и при сключване на анексите.

Забавянето ще коства на всички ни скъпо и по още една причина. Ако все още след зимата са се отворили дупки от по няколко квадрата, които могат да бъдат изкърпени, ако не се ремонтират през идващите месеци, ямите ще се уголемяват и множат, а крайният резултат ще е нужда от изцяло възобновяване на пътни прави. Или най-малко десетократно повече работа. Което коства и в пъти по-скъпо.

Новите контракти за настоящ ремонт и поддръжка, които сега се организират, крият редица клопки, които могат да принудят пътищарите да откажат да аплайват по тях. Процедурите за 3-годишните договори би трябвало да приключат през септември с определени реализатори. Дотогава действително няма кой да обновява пътищата и да кърпи дупките.

Настоящите договори изтичат през април и юни, само че все още по тях не се разпореждат действия. А депутатите отхвърлят да дадат опция, както изиска вицепремиерът и строителен министър Гроздан Караджов, да се разреши на ръководеното от него ведомство да поръчва нови кърпежи и след приключване на контрактите, до сключване на новите 3-годишни такива.

От сектора сигнализираха, че текстовете на новите контракти са неумело написани и в тях отговорностите на изпълнителите са десетки, а възложителят няма такива. Има и откровени недомислици, обясниха от бизнеса. Например съгласно новите условия възложителят може да приключи контрактите едностранно, даже и без основателна причина. Парадоксът обаче е, че в този случай определените реализатори ще дължат наказателна клауза в размер на 10 на 100 от цената на всички изпълнени досега действия по договора. Тоест, в случай че държавното управление реши да приключи контракта 10 дни преди приключването му, без причина, компанията ще бъде “глобена ” 10 на 100 от цената на труда си. Така в случай че страната є дължи 10 милиона лв. все още, умерено ще є прибере 1 милион от тях, обричайки я не просто да работи без облага, само че и на загуба.

Сред другите противоречиви моменти в изискванията на новите контракти е фактът, че компаниите, които поддържат пътищата ще носят отговорност при положение на произшествия. Тоест в случай че дупка на шосето стана причина за пътно-транспортно произшествие - отговорността ще е на пътноподдържащата компания. Спецификата на договорите обаче е такава, че с цел да закърпи една дупка, компанията би трябвало да получи за това поръчка от пътната организация, която след това да є заплати и за труда.

Ремонтите не се правят самоволно. Но в този случай, в случай че пътната организация реши, че няма пари да кърпи тъкмо тази дупка и не поръча да бъде оправена от компанията с контракт за поддръжка, а след това поради същата стане злополука, то виновността ще е на изпълнителя, а не на възложителя, което е безусловно безумно, разясниха пътищари.

Сред другите недомислици е фактът, че полагането на пътни знаци и маркировка се прави с обособени контракти и от разнообразни компании, от тези, които поддържат пътя. Но съгласно новите договори за настоящ ремонт и поддръжка, които би трябвало да влязат в действие през септември, изпълнителите на ремонтите ще бъдат държани виновни и за тези действия. С други думи - за пропуските при осъществяване на непознати контракти от други компании.

Част от препоръчаните единични цени в контрактите са по-ниски от в този момент настоящите, при изискване, че строителните материали и горивата нарастнаха в пъти, изясни пътищар пред “Труд ”. Затова и съгласно него е прекомерно евентуално да няма претенденти, които да вземат участие в търговете и да желаят да обновят пътищата, което от своя страна обрича пътищата ни на тотална съсипия.

Освен, че страната дължи близо 1,2 милиарда лева за осъществени пътни поправки през 2021 година, тя не е платила и чистенето на снега от тази зима, макар че още през ноември предходната година пътните компании бяха уверени, че пари са заделени целево. Към момента отчасти са преведени част от средствата за месеците ноември и декември, в които компаниите са ринели снега и са правили пътищата удобни за водачите.

Към момента обаче нито една компания не е получила пари за осъществената работа през месеците януари, февруари, март, а и за сегашния април, който също се оказа снежен. Така пътищарите за следващ път кредитират страната.

Явно концепцията е да бъдат докарани българските пътни компании до банкрут, с цел да се освободи ниша за непознати компании, а парите за поддържане на инфраструктурата ни да отиват от бюджета към сметки отвън страната, разясниха пътни специалисти. Съседните ни страни като Турция да вземем за пример субсидират своите пътни компании и ги освобождават от налози за закупуване на материали, техника и наемане на чиновници за планове в чужбина, както и от налог облага. Докато родните ръководещи сега по всякакъв начин се пробват да доведат до банкрут компании с дълготраен бизнес и позиции в бранша.

Нямаме друго пояснение, като се изключи че са намесени непознати ползи, разясниха представители от пътния отрасъл. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР