Пасищата да се дават първо на животновъди - такива промени

...
Пасищата да се дават първо на животновъди - такива промени
Коментари Харесай

Да се дават пасища първо на животновъди, искат от земеделското ведомство

Пасищата да се дават първо на животновъди - такива промени в Закона за собствеността и използването на земеделските земи приготвят от земеделското министерство, стана ясно в четвъртък след съвещание на Консултативния съвет по поземлените връзки.

“Смятаме да ускорим работата на този Консултативен съвет. Той е значим, тъй като тези връзки са пиедестал за българското земеделие ”, сподели земеделският министър Кирил Вътев. Той изясни, че една от предпочитаните тематики е обезпечаването на пасища за животновъдите и на земя за производители на плодове и зеленчуци. Площите могат да бъдат както общински, по този начин и държавни.

Министърът изясни, че когато се разпределят пасищата, ще се гледа те да бъдат допустимо най-близо до животновъда и неговата плантация, а не както в този момент има случаи - на километри разстояние.

“С приоритет ще бъдат и младите земеделци, по тази причина въведохме и понятието “нови аграрни производители ”, тъй като не всички, които са нови, са млади ”, полушеговито изясни Вътев.

Налагало се да бъде подхваната самодейността, тъй като доста постоянно министърът се срещал с хора, които казвали, че желаят да стартират да се занимават със земеделие, само че ги спирало това, че нямат достъп до земя. При търговете преимущество щели да имат точно те, както и производители на плодове и зеленчуци. Според Вътев с тези промени в закона

ще се подсигурява, че достъп до земя ще имат всички, които желаят да се занимават със земеделско производство

Министърът изрази вяра, че в най-скоро време ще се реши и казусът с напояването, с цел да може всеки производител да употребява с изключение на най-близкия водоем и да прави сондажи с поливни цели, тъй като в този момент този режим бил доста комплициран и муден.

“Абсолютно поддържаме това, което се прави в името на българските животновъди ”, съобщи ръководителят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. Според него огромна част от фермерите не разполагали с обработваема земя и това ги поставяло в остра взаимозависимост от производството на фуражи.

“Има наболели проблеми и тяхното решение се бави с години. Дано посредством този съвет ускорим някои законодателни начинания, с цел да отпаднат пречките пред естественото стопанисване на земята ”, съобщи ръководителят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов. Той добави, че от асоциацията поддържат концепцията на министерството да даде приоритет за пасища на животновъдите.

На въпроса дали към този момент са подхванати съответни законодателни промени, Вътев сподели, че изпращат всички протоколи от съвещанията на Консултативните препоръки към земеделката комисия в Народното събрание, като се надяват да срещнат цялостна поддръжка от депутатите, с цел да се ускорят измененията.

“Желанието ни е да създадем оптимално огромен брой обвързани промени, тъй че да не работим на парче ”, сподели министърът. И добави, че по отношение на меморандума, който бе подписан сред държавното управление и зърнопроизводителите в края на месец септември,

Парите за помощи поради загубите от войната в Украйна били 179 млн. лева, а в поддръжка от климатичните промени - 21 млн.

Зърнопроизводителите се оповестиха срещу гласуваните от Народното събрание промени в Закона за запазване на земеделските земи, с които се облекчават процедурите за на ВЕИ централи. Според фермерите новите текстове премахнали съвсем всички ограничавания пред слагането на съоръжения върху обработваема земя.

Самият Вътев също се разгласи срещу, като изясни, че от дълго време били дали негативно мнение на министерството. “Още преди два месеца изрично прекратихме подписването на преписки за смяна на категорията на земя от четвърта на седма и от пета на осма ”, сподели той. Но посочи, че не е срещу комбинираните решения - пасища дружно с фотоволтаици.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР