Първото заседание на 49-ото Народно събрание навлиза във втория си

...
Първото заседание на 49-ото Народно събрание навлиза във втория си
Коментари Харесай

Ден втори на новия парламент: изборът на председател изглежда малко вероятен

Първото съвещание на 49-ото Народно заседание навлиза във втория си ден. След вчерашния неуспех, депутатите би трябвало да изберат ръководител, което ще даде опция на Народното събрание да проработи, а на президента - да задвижи конституционната процедура за сформиране на постоянно държавно управление. Това обаче наподобява малко евентуално, откакто двете най-големи групи - ГЕРБ и " Продължаваме промяната - Демократична България " се схванаха първо да прецизират законодателните цели.

" Дневник " следи пленарното съвещание, срещите в коридорите и политическите реакции. Статията се обновява.
На живо
 Първо съвещание на 49-то Народно събраниеВежди Рашидов
© Надежда Чипева

Първо съвещание на 49-то Народно събраниеВежди Рашидов

Заседанието ще бъде възобновено в 10 ч. Формално в него евентуално ще има ново гласоподаване по двете кандидатури за ръководител на Народното събрание - Росен Желязков (ГЕРБ) и Петър Петров ( " Възраждане " ).

Резултатът обаче наподобява предупреден, доколкото смяна в позициите на парламентарните групи няма и Желязков не може да събере нужното болшинство. За Петров надали ще гласоподават други депутати, с изключение на съпартийците му. Вчера първият опит за избор се провали, откакто ГЕРБ получи поддръжка само от " ИТН " на тв водещия Слави Трифонов.

Денят ще бъде отдаден на кулоарните срещи, за които през вчерашния ден следобяд се договориха ГЕРБ и " Продължаваме промяната ".

 И новият парламент като остарелия: до момента в който изборът на ръководител цикли, ще се разискват цели И новият парламент като остарелия: до момента в който изборът на ръководител цикли, ще се разискват цели

Обсъждането ще забави за незнайно време началото на конституционната процедура по съставяне на постоянно държавно управление, макар че президентът не изчака Великденските празници, а избърза да свика депутатите в Страстната седмица. Изборът на ръководител и оповестяването на парламентарните групи са двете официални стъпки, без които Румен Радев не може да свика съвещания и по-късно да стартира да връчва проучвателните мандати за кабинет. Това пък би удължило живота на Народното събрание в сюжет, при който страната върви към нови избори.

Ключови думи към публикацията:
Още по тематиката Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР