Първото тримесечие на 2023 г. отбеляза слаба наемна активност на

...
Първото тримесечие на 2023 г. отбеляза слаба наемна активност на
Коментари Харесай

3% скок на наемите в софийските молове за първото тримесечие

Първото тримесечие на 2023 година означи слаба наемна интензивност на пазара на индустриални парцели при ниски равнища на незаети площи, подбудени от възходящите цени и лимитираното предложение.

Това демонстрират данните на консултантската компания за бизнес парцели Cushman & Wakefield Forton, представени от Българска телеграфна агенция.

По отношение на предлагането размерът на приключените планове доближи тригодишен връх от 87 000 кв. м, само че дребна част от новозавършените активи са предопределени за наем на свободния пазар. Запазва се наклонността над три четвърти от новите логистични площи да са за лично прилагане.

Бизнес интензивността е довела до привършване на незаетите площи и делът им остана трайно невисок - 1,5% от общото предложение.

" Промяната на съществени стопански индикатори в икономическа среда е фактор в развиването на пазара. Ръстът на наемните цени е причина наемателите да са по-предпазливи, а въпреки това измененията в строителните разноски са причина вложителите да са деликатни в подготовката на проектите за развиване.

Съвкупността от всички фактори се чака докара до нова вълна на интерес към вложения в лични площи ", заключи Жоро Ангелов, управител " Индустриални и логистични площи " в Cushman&Wakefield Forton.

Към първото тримесечие на 2023 година плановете в развой на създаване в региона на София остават над 350 000 кв. м. През интервала са приключени три нови обекта с обща повърхност 47 000 кв. м.

При първокласните логистични площи бе регистрирано ново повишаване на наемните равнища, като те към този момент доближават 5 евро/кв. м за пространства с повърхност над 10 000 кв. м.

Наемите за по-малки квадратури се покачиха с 8 на 100 на тримесечна база до 5,40 евро/кв. м. Повишението се дължи основно неналичието на свободни площи за отдаване чартърен и възходящите разноски за строителство на нови планове.

Сегментът на комерсиалните площи продължава да се движи със сходна динамичност по отношение на миналата 2022 година

През първото тримесечие наклонността за агресия на ритейл парковете и дискаунт веригите се резервира, като в цялата страна през интервала са приключени 9 000 кв. м нови обекти в ритейл паркове. Фактори като мощния пазар на труда и постоянните равнища на претовареност подкрепят търсенето и продажбите на дребно и през 2023 година

" Ритейл парковете се постановат като общоприета идея за търговците на дребно и за тези, които се нуждаят от по-голяма повърхност, с цел да навлязат и в по-малките градове. И през тази година интензивно се разрастват дискаунт веригите и новите марки в сегмента на бюджетния или междинен клас облекла, както и спортните магазини и магазините за домашни любимци ", разяснява Красимир Петров, управител Управление на парцели и активи в Cushman&Wakefield Forton.

Работещите ритейл паркове в страната към началото на 2023 година са с обща повърхност от над 360 000 кв. м. В градеж са нови 240 000 кв. м, които се чака да бъдат приключени през идващите две години. Тази година не се възнамерява разкриване или разширение на нови молове.

И в този сегмент наемните равнища регистрират растеж, като главно отразяват високото търсене и инфлационния напън.

През първото тримесечие на годината наемите на площи в софийските молове означават нарастване от 3 на 100 и доближават 36 евро/кв. м за обект от 100 кв. м с положително местонахождение.

При ритейл парковете също се следи лек растеж на наемните равнища, като те варират към 9-12 евро/кв. м според от местоположението.

 
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР