Първото плащане по българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ)

...
Първото плащане по българския План за възстановяване и устойчивост (ПВУ)
Коментари Харесай

Пеканов след одобрените от ЕК 1,37 млрд. евро: Планът работи, полагаме всички усилия


Първото заплащане по българския План за възобновяване и резистентност (ПВУ) получи утвърждение от Европейската комисия (ЕК) в границите на служебния кабинет. Преди броени минути Европейска комисия осведоми, че е финализирала и дава утвърждението си за позитивната предварителна оценка за първото заплащане на България ПВУ – то е в размер от към 2,7 милиарда лева по Механизма за възобновяване и резистентност. Това съобщи на брифинг пред медиите вицепремиерът по ръководство на европейските средства в служебното правителство .

„ Служебният кабинет постави всички старания да обезпечи сполучливата оценка от Плана на Европейска комисия на първото заплащане. Това включваше доста диалози, доста старания от страна на институциите, прецизиране на разнообразни документи, доказване на промени и други Благодаря на всички институции, които работиха интензивно, с цел да се случи това, с цел да покажем, че всичко е изрядно и сме изпълнили уговорките си. Рекордно бързо бе предвижена нашата позитивна оценка от страна на Европейска комисия “, сподели още той.

Той акцентира, че може да се спре със спекулациите, че няма да получим пари от ПВУ или че сме се забавили съдбовно: „ Някои страни трябваше да очаквам доста повече време за позитивна оценка – повече от три месеца и половина. Всякакви спекулации, че сме последни и няма да получим пари, не са верни. “

„ Работата по ПВУ би трябвало да се форсира и стимулира от този триумф. Знаете, заплащанията по Плана се основават на резултати. България се оправи с първата стъпка и през днешния ден получаваме това уверение от Европейска комисия, че това се е случило. С днешното утвърждение получаваме 23% от средствата по целия Плана “, осведоми Пеканов.

Той съобщи, че сполучливото осъществяване на Плана за България ще сходни качеството на живот на всички българи и ще донесе редица промени в разнообразни браншове. Според него днешното утвърждение беше основно, тъй като точно те са главната институция, правеща инспекцията на осъществяването на всички стадии и цели по проекта.

„ Предстои още съгласуването на това решение от Икономическия финансов комитет, където всички страни членки би трябвало да одобрят заплащането, само че до момента не е имало случай на отрицание “, добави той.

Той още един път акцентира, че Планът върви и е значимо да се продължи с напъните: „ Смисълът на поетите задължения е да създадем нашата стопанска система по-силна, обществото – под-подготвено за провокациите на 21 век и стабилно на турбуленциите пред нас. “

На въпрос за това по кое време ще постъпят средствата и защо ще се изразходват, той изясни още веднъж, че предстоят няколко механически официални процедури като утвърждението на страните-членки, а по-късно средствата ще бъдат преведени на сметката на Национален фонд. Средствата ще се употребяват за капиталовите планове по Плана, ще реинвестират и някои други планове.

„ Активно работим по тематиката за второто заплащане. То ще е най-трудно от целия План. Там съвсем всичко е готово. Надявам се законите да бъдат скоро признати през Народното събрание. Знаете, признатият от постоянния кабинет и от Европейска комисия ПВУ включва ангажимент да понижим с 40% нездравословните излъчвания от въглищните централи. Очакваме да забележим по какъв начин това ще се случи. Законът за енергетиката единствено не е импортиран. Той включва пет промени, които би трябвало да има, включително понятието за енергийна беднотия. “

Той добави, че всички страни-членки срещат компликация с осъществяването на капиталовите планове по Плана поради актуалната икономическа обстановка, само че съгласно него България би трябвало да се концентрира и отрасловите министерства да работят по плановете.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР