Първото, което хората чуват за всяка компания, е нейното име.

...
Първото, което хората чуват за всяка компания, е нейното име.
Коментари Харесай

Име, което си струва

Първото, което хората чуват за всяка компания, е нейното име. То се появява на всички места – в полемики, имейли, презентации, уеб страници, обществените мрежи, банери и всичко останало. Доброто бранд име предава полезностите, задачата и тонът на компанията. То основава прочувствена връзка с потребителя и затова би трябвало да дава отговор на неговите ползи и потребности.

Помислете си за Гугъл, Skype, WhatsApp, Uber... Тези имена са се трансформирали в синоним на услугите, които оферират, тъй че в всекидневието от време на време даже се употребяват като сказуеми.

Да откриете вашето свежо и най-уместно име може да е изненадващо предизвикателно за вас. Ето какво съгласно Сонали Варгийс би трябвало да има идеалното име.

1. Смисъл

Nike, един от най-разпознаваемите спортни марки, е кръстен на древногръцката богиня на успеха. Името има мощно значение, обвързвано с достиженията и триумфа.

Когато измисляте по какъв начин да се споделя вашият бизнес, помислете зад какво застава той – да вземем за пример милениалите избират да взаимодействат с компании, които имат мощно изразени полезности и дух. Най-добрите марки застават зад огромни хрумвания. Мислете за името като за историята ви в къса форма.

Дефинирайте упоритостите, задачата и задачите на марката и по-късно изберете име, което:
Създава мощно чувство у потребителяНоси същината на марката виНамеква за имиджа, който желаете да изградите
Тesla, от своя страна, е кръстена на изобретателя на електрическата система с изменчив ток, Никола Тесла. С избора на името Илон Мъск ясно декларира визията на компанията да промени автомобилната промишленост.

2. Уникалност

Брандът ви би трябвало да изпъкне – открийте задоволително малко, само че в същото време описателно име, демонстриращо стойностното ви предложение.

Фейсбук идва от „ лист с лица “. Зукърбърг е проектирал онлайн версия на директорията със студенти в Харвард, наричани “Face books ”.

Стилът на името също е значим, разгледайте разнообразните трендове, като да вземем за пример:
Имена на действителни обекти: Apple или SlackНарочно сбъркани думи: Lyft, Гугъл, RedditСъединени думи: SnapChat, Instagram, YouTube, LinkedInИзпуснати букви: Tumblr, FlickrМетафори: Nike, RobinHoodПоетични имена: Dunkin Donuts, Piggly Wiggly
3. Релевантност

Skype, известното приложение за връзка, дава опция за безжична връзка на доста хора по едно и също време. Името му произлиза от израза “sky peer-to-peer ”, който след това е съкратен до Skyper, с цел да стане най-после Skype – елементарно за запомняне и задоволително описателно.

С наименованието си марката не провокира незабавна асоциация с услугите, които предлага, само че въпреки всичко е съответстващо за позицията му.

Фокусирайте се над концепцията и стойностното предложение – какво желаете да провокира продуктът ви в потребителя? Името интуитивно ли е, обвързвано ли е с естеството на бизнеса ви?

4. SEO

Изборът на име е обвързван и с изследване – дали това, на което сте се спрели не е заето, по какъв начин класира в търсачките, домейнът свободен ли е и така нататък Инструменти като NameCheap, Godaddy и InstantDomains могат да ви оказват помощ да видите дали избран домейн е свободен. Последно, само че не на последно място, допитайте се до семейство, другари, сътрудници, даже до актуалните си консуматори, за това кое име е най-подходящо за вас. Избирането на име за стартъпа ви може да е занимателно и забавно, само че и много фрустриращо както за вас, по този начин и за аудиторията ви. В последна сметка обаче не можете да очаквате безусловно всички да харесат концепциите ви. Намалете ритъма, дишайте и оставете творчеството да ви води!

По материал на Medium.com
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР