Първото искане е за нарушение на служебните задължения във връзка

...
Първото искане е за нарушение на служебните задължения във връзка
Коментари Харесай

Обрат: Шестимата прокурори, поискали махането на Гешев, оттеглят предложението си

Първото искане е за нарушаване на служебните отговорности по отношение на следствието на гърмежа против кортежа му, а второто за изявление на Гешев, в което той назовава българските политици „ отпадък “.

 

За първи път съвещанието на Съвета е бъде управлявано от новия правосъден министър Атанас Славов, който при вдишване на поста от предшественика си Крум

 

Зарков разяснява:

" Това, несъмнено, не е развой, в който съм взел участие до момента. Тук министър Зарков ми оказва помощ и със препоръки и с разстановката на силите във Висш съдебен съвет, доколкото той от 10 месеца води тази борба. И се надявам в най-скоро време да забележим резултата, който чакат огромна част от жителите – господин Гешев да бъде освободен от поста основен прокурор, не просто поради тези претенции, които в този момент бяха импортирани.

 

Само подсещам – преди година-година и половина имаше други претенции, които бяха задоволително мощно стимулирани още тогава. Надявам се този развой да бъде приключен по подобен метод, че да няма подозрения в неговата легитимност и да няма подозрение, че е имало външни въздействия в този развой ".

 

След като във вторник влязоха в действие измененията в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за правосъдната власт, за отстраняването на основния прокурор към този момент ще са нужни единствено 13, а не, както беше до момента - 17 гласа.

 

" Надявам се на стегната процедура, която да подсигурява правилата за безпристрастност, за индиферентност, за обективно търсене на истината ", сподели Славов.

Правосъдният министър не изключи, в случай че стартира разискване на двете претенции - процедурата да не завърши през днешния ден. Той заявява подготвеност да свика правосъдните кадровици и на следващия ден.

 

" Съгласен съм със мнението на госпожа Дишева, само че ще направя едно конкретизиране: На първо място би трябвало да покажем, че сме адвокати и магистрати и в този подтекст предлагам преди всичко да сме адвокати и да не нарушаваме разпоредбите ", съобщи Иван Гешев по време на съвещанието.

 

" Нямам никакви терзания по отношение на решението, което ще се вземе. Процедурата се движи извънредно бързо. Нищо не желая да бавя, нямам и от какво да се опасявам. Но би трябвало да съблюдаваме закона и преди всичко Конституцията, това желая да се знае добре ", добави още Гешев.

 

Според Цветинка Пашкунова няма проблем да стартират да разискват точката с разпит на очевидците, които са призовани.   Един от тях е зам.-шефът на националното разследване Ясен Тодоров.  

 

След един час спор точката беше включена с 15 гласа " за ". Четирима - Пламен Найденов, Севдалин Мавров, Вероника Имова и Олга Керелска бяха срещу. Иван Гешев не взе участие в гласуването. 

 

Кадровиците взеха решение да я гледат като първа точка от дневния ред. 

На съвещанието участват 20 от членовете на Висш съдебен съвет. 

 

В началото на дебата министър Славов даде опция на вносителите да показват настояванията си. Той се извини, в случай че на момента е отегчителен, само че добави, че го прави поради жителите, които не постоянно схващат какво тъкмо става, а и това бил един от проблемите на правосъдната система, че не постоянно обяснявали.  

 

Неочакван поврат претърпя обстановката, откакто Огнян Дамянов сподели, че отдръпват предлагането за освобождаването  на Гешев шестимата. 

 

Според Цветинка Пашкунова в разпоредбите не е планувано да се отдръпват предлагането. Тя уточни, че настояването е позволено, събирани са доказателства, извикани да хора да дават показания.   

 

Атанас Славов се пошегува, че в сходни случаи в Народното събрание се стопира съвещанието и се привиква председателски съвет. Тук няма председателски съвет, каза той. 

Оттеглянето е изненадващо за нас. То е в наш интерес, разяснява адвокатката на Гешев Радостина Константинова - Томова. Тя сподели, че за нея огромния проблем е, че няма правила.

 

" Това е обидно за сътрудниците, които са извън, не се тормозя, само че желая да видите несъстоятелността на това искане. И тъй като господин Славов говори за недоверието в правосъдната власт, добре, само че дано изясним всички условия. Нека покажем дали главният прокурор е въздействал някак, това е доста значимо да се пояснява ", сподели Гешев.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР