Първото болнично вертолетно летище в София вече има регистрация съгласно

...
Първото болнично вертолетно летище в София вече има регистрация съгласно
Коментари Харесай

София вече разполага с регистрирано болнично вертолетно летище по изискванията за HEMS

Първото болнично вертолетно летище в София към този момент има регистрация според условията за HEMS . То е ситуирано в УМБАЛ „ Света Анна “ и ще бъде включено в системата за незабавна здравна помощ по въздух . Това разгласи министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков по време на връчването на документите за регистрация на летището на изпълнителния шеф на лечебното заведение доктор Славчо Близнаков .

„ Скоро ще разполагаме с общо осем болнични вертолетни летища. Вече имаме три регистрирани площадки в УМБАЛ „ Света Анна “, МБАЛ „ Уни Хоспитал “-Панагюрище и УМБАЛ „ Света Марина “-Варна. В момента Групово дело „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ преглеждат документите на още пет лечебни заведения, от които две в София и по една в Русе, Пловдив и Велико Търново “ , съобщи министър Георги Гвоздейков. Той уточни, че с цел да е оптимално ефикасна системата в периметъра на всяка оперативна база следва да има най-малко две приемащи лечебни заведения .

Министър Георги Гвоздейков изясни, че е получено публично удостоверение от производителя на медицинските хеликоптери Leonardo S.p.А., че предстоят последни проби на машината и на 31 януари тя ще прелети от Италия до България .

„ Важно е да подчертаем, че това ще се извърши при положителни метеорологични условия, с цел да бъде безвреден полетът “ , разясни транспортният министър.

Заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов напомни, че в страната има 26 лечебни заведения, които са получили целева дотация от държавното управление за създаване на хеликоптерни площадки и прилежащата към тях информационна инфраструктура.

Вече действа и Центърът за незабавна здравна помощ по въздуха , готови са три медицински екипа, които дружно с летателните екипи да стартират да дават наряди, след идването на първия хеликоптер.

„ Министерството на здравеопазването продължава да работи настойчиво за поддръжка на незабавната помощ в страната, както с съоръжение, екипи и хонорари, по този начин и с образование “ , увери проф. Гетов.

В събитието участваха съветникът на министър-председателя доктор Петър Грибнев, основният шеф на Групово дело „ Гражданска въздухоплавателна администрация “ Анелия Маринова, управлението на „ България Хели Мед Сървиз “ ЕАД и други

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР