Първото бебе родено от еднополова двойка в България е обект

...
Първото бебе родено от еднополова двойка в България е обект
Коментари Харесай

Погнаха първото бебе родено от еднополова двойка: Живее в риск!

Първото бебе родено от еднополова двойка в България е обект на подробно следствие. Държавата стартира инспекция, откакто стана ясно, че бебето на Виктор — Мануел се е родило в фамилията на еднополова двойка от Русе, научи HotArena.

Пеленачето е заченато посредством ин витро процедура от неизвестен донор и посредством яйцеклетките на 41-годишната Вяра. 25-годишната Диляна пък го износва и ражда, като по този метод и двете дами имат принос в основаването му.

Отглеждането на деца от еднополови двойки обаче не е уредено законово в България. И може да сътвори трудности по време на израстване на малчугана.
Изникнаха въпроси, дали детето няма да е в риск, в случай че е отглеждано от две дами с противоположна ориентировка.

„ Наистина чисто законово това състояние не е уредено. При инцидентна гибел на биологичната майка, тази, която е износила плода, другата жена не се зачита за родител.

Пред закона е никоя и не може да бъде аставник. В такива случаи се надяваме обществените да разпознаят връзката сред двете дами и да разрешат на другата да бъде родител.
В България има 60 еднополови фамилии, които отглеждат деца и до момента не е имало случай на отнето дете от тях ”, споделя председателката на ЛГБТ организация Венета Лимберова пред „ България през днешния ден ”.

Закон, който да взема решение проблема и да разреши при положение на гибел на единия от сътрудниците в еднополова връзка, да се грижи за общото им дете, към момента няма. Лимберова споделя, че от години се водят такива диспути по тематиката.

Тя споделя още, че сходен проблем тормози и семейство от Пловдив, което точно поради липса на законова регулация не може да отглежда умерено трите си деца.

„ Първо едната дама роди, а години по-късно другата зачена близнаци. При опит близнаците да бъдат записани в същата забавачка, в която по-голямото дете учи, по критерия за уседналост при записване за детска градина се оказа невероятно, тъй като де факто няман никаква роднинска връзка между тях.

Родени са от 2 дами, които пред закона нямат нищо общо ”, споделя тя.

От организацията за протекция на детето също са сбити и внимателни по казуса. Наясно са с него, само че към момента нямат мнение по тематиката, защото не разполагат с задоволително специалисти.

Що се отнася до Вяра и Диляна, през 2018 година те подписаха брак, въпреки церемонията да не се признава от закона. Освен това от месеци се приготвят за посрещането на бебето.
Семейството е изрично, че няма да възпитава детето си да бъде хомосексуално, а ще му дадат независимост единствено да избере пътя си.

Преди време девойките обявиха, че сексуалността и разликата във възрастта им не ги тормози ни минимум.

Преди да се възползват от донорство, те правили опити за забременяване няколко пъти, посредством ин витро процедури.
Източник: hotarena.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР