Първоначалното заглавие на операта Проклятието“, по-късно е сменяно няколко пъти.

...
Първоначалното заглавие на операта Проклятието“, по-късно е сменяно няколко пъти.
Коментари Харесай

Операта представя Риголето от Верди

Първоначалното заглавие на операта „ Проклятието “, по-късно е сменяно няколко пъти. Всесилната политическа и религиозна цензура от това време се намесва и постанова даже някои промени в либретото. Верди остава непреклонен и съумява да запази главния план – по какъв начин безскрупулната и достигаща до цинизъм власт, води след себе си проклятието, което със силата на възмездието се стоварва върху ориста на почтените жертви.

Все отново, с цел да отбрани престижа на монархическата институция в Италия, цензурата постанова да бъдат изменени имената и мястото на действието.

Така крал Франциск I се трансформира в херцога на Мантуа, а шутът Трибуле, воин на Франсоа Рабле и на Виктор Юго от „ Кралят се забавлява “ – в Риголето. Първоначално е бил наименуван Трибулето, по-късно обаче става Риголето, което произтича от френското rigolote – комичен.

Премиерата на „ Риголето “ е на 11 март 1851 в спектакъл „ Фениче “ във Венеция и има победоносен триумф. Верди е приветстван безусловно след всеки музикален номер. Той остава извънредно удовлетворен от своята творба и в едно писмо от това време споделя „ Никога може би няма да напиша нещо по-хубаво! “.

Само няколко месеца след премиерата си във Венеция „ Риголето “ шества с величествен триумф в театрите на Будапеща, Виена, Прага, Лондон.

В Русе, обаче, „ Риголето “ идва век след основаването си – на 21 април 1952 година с диригент – Константин Илиев и режисьор Михаил Хаджимишев и до през днешния ден не слиза от сцената на Русенската опера!

В ролята на Риголето ще се превъплъти баритонът Венцеслав Анасатасов, а като Джилда ще му партнира сопраното Даниела Караиванова. Херцогът на Мантуа ще бъде показан от гостът Ивайло Йовчев, Мадалена ще е Петя Цонева, а Спарафучил - Момчил Миланов.

Диригент е Вилиана Вълчева.

Диригент на хора - Стелияна Димитрова-Хернани

Постановка - Павел Герджиков

Режисьор - Аделаида Якимова-Фурнаджиева

Участват Хор, балет и оркестър на Държавна опера - Русе

Билети на каса Опера и на

www.ruseopera.com
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР