Първоначалните прогнози се преразглеждат, дори МВФ променя прогнозата си за

...
Първоначалните прогнози се преразглеждат, дори МВФ променя прогнозата си за
Коментари Харесай

Военното производство предотвратява индустриалния спад в Русия

Първоначалните прогнози се преразглеждат, даже МВФ трансформира прогнозата си за Русия за 2023 година от негативна на позитивна

Bloomberg News току - що разгласява публикацията Putin’s War Machine Helps Keep Russian Industry Humming /Военната машина на Путин оказва помощ да се поддържа съветската промишленост в движение/. Започва публикацията със следното изказване: „ Растежът на военното произвеждане оказва помощ на съветската промишленост да остане мощна, компенсирайки огромна част от вредите, породени от интернационалните наказания и други последствия от нахлуването в Украйна. “

Това макар обстоятелството, че в края на февруари - началото на март предходната година за Русия се предвиждаше най-дълбоката икономическа криза. Така на 6 март рейтинговата организация Moody`s разгласява прогноза, съгласно която брутният вътрешен артикул (БВП) на Руската федерация ще намалее със 7% през 2022 година По същото време Световната банка предвижда спад на съветския Брутният вътрешен продукт с 8,9%.

Банката на Русия в главната си прогноза предвиждаше спад на Брутният вътрешен продукт на Русия с 8-10%. Руското министерство на финансите даже предвижда, че спадът може да бъде 12% (оценка от вътрешен документ). Ръководителят на Сметната палата Алексей Кудрин сподели през април, че спадът на съветския Брутният вътрешен продукт до края на 2022 година ще бъде от 8,8% до 12,4%. През април Световната банка преразгледа първичната си (март) прогноза и рапортува, че стопанската система на Русия се чака да падне с 11,2%.

Имаше доста такива вентрилоквисти. Всички предричаха най-дълбоката криза на съветската стопанска система от 1994 година насам. Шоковите спадове в размерите, които бяха регистрирани през март, април и частично май, обаче започнаха да отслабват през лятото.

Още през есента на предходната година всички първични прогнози за съветската стопанска система трябваше да бъдат подложени на забележителна проверка. Същата Световна банка при започване на октомври понижи оценката си за упования спад на Брутният вътрешен продукт на Русия до 4,5%, само че даже и тук не съумя да се приближи до вярното число. На съвещание на държавното управление на Руската федерация на 28 декември министър-председателят Михаил Мишустин съобщи, че за 11 месеца спадът на Брутният вътрешен продукт на годишна база (в съпоставяне с 11 месеца през 2021 г.) е единствено 2%.

Банката на Русия преди малко разгласява първия брой на тазгодишния бюлетин „ Какво споделят трендовете “.

Очевидно обявата в Bloomberg News се основава на данните, съдържащи се в бюлетина " Какво споделят трендовете ", както и на лични източници. Авторите на обявата дават оценка, съгласно която спадът на промишленото произвеждане в Русия през предходната година в действителност е бил алегоричен - единствено 0,7%. Почти в границите на статистическата неточност.

Промишлеността като цяло устоя теста от предходната година по-добре от други браншове на съветската стопанска система. Но в границите на промишлеността динамичността на обособените браншове беше неравномерна.

Някои браншове претърпяха съществени загуби. Най-вече в цивилния бранш. Производството на коли е намаляло с съвсем 50%, текстилната и дървообработващата индустрия - с над 10%, а производството на химически артикули - с 4%. Някои цивилен промишлености обаче демонстрираха напредък. Това се дължи на обстоятелството, че беше незабавно належащо да се усили производството, с цел да се компенсират загубите, породени от санкционните забрани за доставка на артикули за Русия. Фармацевтиката и полиграфията изключително усилиха производството си.

И както беше маркирано, някои браншове, свързани с съветската отбранителна индустрия, даже демонстрираха нарастване спрямо предходната година.

Авторите акцентират подобен индустриален сегмент като " Готови железни произведения ". Включва производството на оръжия, бомби и муниции. Този сегмент означи растеж от 5% през първите 11 месеца на предходната година.

„ Производство на компютри, електронни и оптични артикули “ е промишлен сегмент, който включва и производството на части за авиационни и ракетни мотори, оптични прицели и други системи. Той сподели растеж от 4%.

„ Други транспортни средства и съоръжение “ включва производството на артикули като военни кораби, самолети, бронетранспортьори и военни транспортни средства. Както пишат създателите на обявата, този сегмент от промишлеността сподели " напредък в края на годината ".

В публикацията се отбелязва, че военното произвеждане е повишено предходната година с помощта на нарастването на бюджетните разноски за защита (с към една трета спрямо разноските през 2021 г.).

„ Войната в Украйна ще тласне промишленото произвеждане още по-високо тази година – с 2% спрямо 2022 година – само че с цената на рухване на стандарта на живот и застоялост на потреблението “, цитират създателите на публикацията Александър Исаков, специалист от Bloomberg Economics. Авторите са съгласни с тази оценка, само че позволяват, че през втората половина на тази година дефицитът на работна ръка в предприятията на съветската отбранителна индустрия може да се трансформира в спирачка за развиването на военната промишленост.

Авторите цитират данни на Банката на Русия, които демонстрират, че работната мощ е намаляла до известна степен вследствие на частичната военна готовност на 300 000 души и обстоятелството, че към два пъти повече жители на Русия са напуснали страната през предходната година.

Трябва да се означи, че на 31 януари МВФ ненадейно промени прогнозата си за Русия за 2023 година от негативна на позитивна: от спад на Брутният вътрешен продукт с 2,3% до растеж на Брутният вътрешен продукт от 0,3%. Очевидно, в случай че се чака най-малко дребен, само че напредък в цялата съветска стопанска система, тогава растежът би трябвало да бъде още по-голям в индустрията, която предходната година се разви по-динамично от други браншове.

От свое име ще прибавя: растежът на военните разноски и военното произвеждане не е единственият мотор на икономическото развиване на Русия. Също толкоз мощен подтик на стопанската система на страната може да даде импортозаместването във всички браншове на стопанската система.

С добре създадена стратегия за заменяне на вноса и нейното ловко използване Русия може освен да компенсира икономическите загуби, породени от глобите, само че и да реализира невиждани темпове на стопански напредък.

Нека ви припомня: индустриализацията в Съюз на съветските социалистически републики беше съпроводена от рекордни темпове на развиване на националната стопанска система, а самата индустриализация беше подбудена от обстоятелството, че Западът вкара комерсиална и кредитна обсада против Съветския съюз.

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта www.pogled.info . Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР