Първокласни центрове за отдих в квартали с ниски доходи -

...
Първокласни центрове за отдих в квартали с ниски доходи -
Коментари Харесай

Наследницата на Макдоналдс дарила половината си състояние със строги инструкции

Първокласни центрове за отдих в квартали с ниски приходи - десетки от тях, разпръснати из цялата страна. Това беше визията на Джоан Крок, милиардер, човеколюбец и наследница на положението на Макдоналдс на брачна половинка си Рей.

Когато умря през 2003 година, Джоан Крок смая Армията на спасението (благотворителна организация), когато остави 1,8 милиарда $ - почти половината от положението й - с указания да извърши желанието си за центровете. В днешни долари това е 2,9 милиарда $.

И през днешния ден, 20 години по-късно, 26 грандиозни, най-съвременни центъра на Крок са открити на толкоз разнородни места като Ашланд, Охайо; Гуаяма, Пуерто Рико; и Куинси, Илинойс. Представители на Армията на спасението споделят, че 1,2 милиона души посещават фитнес центровете на Крок и над 3 милиона души годишно се обслужват посредством огромно многообразие от други стратегии, в това число образование за работа, театрални представления и следучилищни грижи.

Финикс Крок Център е хазаин на курс по финансова просветеност и семинар за основаване на филми. В Бостън стратегия за кулинарни изкуства обезпечава образование за работа. Няколко организации с нестопанска цел поддържат офиси в оборудването на Крок в Аугуста, Джорджия. В Сан Франциско центърът е обвързван с жилища за ветерани и за младежи, остарели от приемна грижа.

Пътят до този миг не беше елементарен за организация, чиято отличителна линия е пестеливостта - човек, привикнал да набира огромна част от парите си в дребни дарове от ежедневни донори. Армията на спасението не е поискала непредвидени облаги от Крок и сигурно не е възнамерявала да отвори и поддържа десетки обилни уреди за отдих от международна класа.

Завещанието на Крок прецизира, че групата би трябвало да раздели парите поравно сред своите четири територии в Съединени американски щати. Половината трябваше да бъдат предопределени за построяването на центрове за отдих, а другата половина да се подават в дарения за тяхната поддръжка. Нищо от завещаното не трябваше да се употребява за съществуващи стратегии, нито пък армията да преустройва съществуващи здания.

Центровете трябваше да служат като „ кампуси с благоприятни условия “, където „ никое дете не би трябвало да изпитва злоба към съвременници, които идват от по-висок стопански и обществен генезис “, съгласно документ от юриста на Крок. Освен това инструкциите на наследницата бяха извънредно неразбираеми.

През последните години широкообхватната филантропия на Джоан Крок беше засенчена от сграбчилите заглавия дарения на Макензи Скот, жена, която раздава цяло положение, насъбрано с помощта на бързата доставка, за разлика от бързото хранене. Но доста преди благоволението на Скот, Крок създаде своя лична надълбоко персонална и неортодоксална марка на предоставяне.

Ранен и новаторски водач в образованието и лекуването на алкохолизма, тя финансира основаването на новаторска образователна стратегия за здравно учебно заведение през 70-те години на предишния век, с цел да научи лекари в образование да диагностицират пристрастяването. За да се застъпи за нуклеарно разоръжаване през 80-те години на предишния век, тя закупи реклами във вестници на национално равнище, призовавайки загрижените жители да подхващат дейности. В същото време тя безшумно поддържа ранните старания за битка с зараждащата рецесия със СПИН.

В края на 90-те години, откакто обиколи бедните квартали в региона на Южна Калифорния, който бе нарекла дом, откакто брачният партньор й Рей купи бейзболния Сан Диего Падрес десетилетия по-рано, Крок засади семената на това, което ще се трансформира в най-хубавия й подарък.

Свидетели на деца, които напразно се разхождат по градските улици, провокираха концепцията за безвредно място за събиране. Самата Крок е израснала в беднотия в Сейнт Пол, Минесота, и като млада брачна половинка и майка е издържала щерка си и първия си брачен партньор с майсторското си свирене на пиано.

Впечатлена от това, което разбираше като „ ефикасен “ потенциал на Армията на спасението да „ изстиска най-хубавото от един цент “, тя прикани за среща с чиновници на армията в региона на Сан Диего и изиска предложение за център за отдих, който да бъде ситуиран в безпаричен квартал.

Представен със скромни проекти, Крок се отдръпна, настоявайки за „ експозиция с извънредно качество “.

По времето, когато грандиозното оборудване от 195 000 квадратни фута в пет здания в Сан Диего беше отворено за обществеността през 2002 година, то включваше ледена пързалка, регламентирана от Националната хокейна лига, три басейна, спортни стадиони, библиотека, стена за катерене и 540 - седалка спектакъл. Цената за създаване и интервенции в центъра: 93 милиона $.

Не след дълго Крок, тогава на 74 години, беше диагностицирана с терминален мозъчен израстък и тя и нейният дребен екип от съветници се впуснаха в деяние, с цел да приготвят последните й стремежи.

Изправена пред активи за към 3 милиарда $, тя сформира лист на получателите на неограничени дарове, в това число центровете за мир, които е основала в католическите университети Нотр Дам и Университета на Сан Диего (50 милиона $ всеки); Ronald McDonald House Charities (60 милиона долара) и National Public Radio (225 милиона долара).

През двете десетилетия след наследството на Крок е мъчно да се дефинира количествено точното влияние върху всички общности, обслужвани от центровете на Крок. Тъй като Армията на спасението е черква, тя не би трябвало да регистрира своите финанси и точните оперативни бюджети на центровете не са обществени, нито тяхното финансово положение.

Все отново изследване от 2015 година, поръчано от националния щаб, пресмята, че центровете излъчват народен стопански „ резултат на ореола “ от близо 270 милиона $ — в това число въздействието на първичното строителство, настоящата поддръжка, основаването на работни места и изгодите за здравето и фитнеса за популацията.

А 900-те милиона $, които Крок изискваше от Армията на спасението да вложи в дарения за поддръжка на центровете, набъбнаха съвсем до размера на първичния подарък, 1,5 милиарда $.

Докато центровете на Крок съумяха да изпълнят желанието на Крок, някои специалисти по филантропия споделят, че методът на Макензи Скот да прави неограничени дарове е надалеч по-мъдър от декларацията на Крок за това какво би трябвало да направи Армията на спасението – изключително откакто благотворителната организация не беше запитана нищо за нейният интерес за основаване на центрове в цялата страна.

Фил Бюканън, президент на Центъра за ефикасна филантропия, получи 10 милиона $ от Скот и предходната година разгласява изследване за това по какъв начин даренията на Скот са повлияли на необятен кръг организации с нестопанска цел.

„ Ако в действителност желаете да извършите разлика, по-добре е да позволите на (получателите) да разположат ресурсите, вместо да казвате от високо в страната на донорите „ Искам да извършите това съответно нещо “, сподели той. „ Често има нещо като его и унаследен съставен елемент в даването, което не постоянно е в сходство с постигането на най-голямо влияние. “

Въпреки че доста ръководители на нестопански организации биха се съгласили, хората, които работят в центровете на Крок, виждат нещата малко по-различно.

Анджелия Грандбъри е израснала в планове от другата страна на улицата от Gulf Coast Kroc Center в Билокси, Мисисипи, когато наркодилърите се мотаеха на ъгъла, а децата се мотаеха в близост, пушейки трева и пиейки бира, заради неналичието на по-добро място.

Сега, десетилетия по-късно, тя управлява стратегиите за дневни грижи и лагери в центъра, където се радва на опцията да наеме локални младежи, които да й оказват помощ. Тя гордо носи своята риза на Крок в общността.

Центърът е обезпечил безвредно пространство, сподели тя, където се оферират уроци по пиано и китара, организират се фамилни бинго вечери и децата могат да играят безвредно, до момента в който чакат родителите си след учебно заведение. Някои от локалните поданици в началото бяха уплашени от благосъстоянието на мястото, сподели Грандбъри, и смятаха, че това значи, че няма да бъдат добре пристигнали. Тя изясни, че Джоан Крок има поради мястото да бъде налично за всички - че хубостта е част от нейния проект.

„ Това, което тя искаше, беше децата от фамилии с ниски приходи да могат да идват в центъра “, сподели тя. " Според мен фантазията й се сбъдва. "

Източник: Fortune

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР