Първоинстанционните дела във Върховния административен съд (ВАС) ще могат да

...
Първоинстанционните дела във Върховния административен съд (ВАС) ще могат да
Коментари Харесай

Правна комисия прие промени за по-бързо административно правосъдие

Първоинстанционните каузи във Върховния административен съд (ВАС) ще могат да се гледат без присъединяване на страните, в случай че някоя от тях не изиска да се организира съвещание, в което да изложи устно причините си.

Това беше признато от правната комисия на второ четене на петото следващо съвещание, на което се гледат измененията в Административнопроцесуалния кодекс (АПК). Измененията бяха импортирани от ръководещите и главната им концепция е да забързат административното правораздаване.

В момента всички каузи би трябвало да бъдат планувани с приканване на страните. Идеята на признатите текстове е докладчикът на правосъдния състав да може да прегледа делото по-бързо, в закрито съвещание, без да се постанова страните да се явяват. Те ще би трябвало да посочат дали желаят да застанат пред съда и да изложат причините си устно в тъжба или в отговор на тъжба на отстрещната страна.

Поради натовареността на Върховния съд някои каузи сега се насрочват за края на 2019 година, макар че съдът е сезиран при започване на тази година - т.е. съвсем година и половина по-късно.

В Административнопроцесуален кодекс беше записано, че делата, които Върховен административен съд гледа като втора инстанция ще се гледат постоянно в намерено съвещание с приканване на страните. Против измененията бяха депутатите от Българска социалистическа партия. Според тях с промените юристите се лишават от правото да изложат устно своите причини, което било по-убедително.

Христиан Митев от " Обединени Патриоти " съобщи, че правилата за устност и близост са доста хубави, само че някой би трябвало да те чуе. Той даде образец за свое дело, което е завършило за пет минути и оставило в него усещане, че съдът не е чул ревютата на страните.

Друга смяна, призната от комисията засегна, таксите за касационно обжалване, които бяха увеличени. Аргумент на вносителите е да се ограничи неоправданото обжалване пред така и така натоварения Върховен административен съд. Върховният съд би трябвало да има повече време за тълкувателна активност, считат още вносителите.

Досега таксите за касационно обжалване бяха уредени в подзаконов нормативен акт, който не е променян близо двайсет години. Сега те бяха вкарани в кодекса и съгласно ръководещите повишението на таксите е съответно на по-доброто икономическо положение на страната.

Така таксите към този момент стават 70 лв. за жители и 370 за компании. Въведен беше и оптимален предел на такса за каузи с огромен веществен интерес - до 1700 лв. за жители и 4500 за юридически лица.

Против увеличението на таксите още веднъж гласоподаваха депутатите от левицата, които обаче бяха съгласни, че актуалните цени не подхождат на приходите на популацията. Според тях обаче няма разходна аргументация за какво се усилват с толкоз.

Сред измененията в Административнопроцесуален кодекс беше записано, че за обжалване ще би трябвало да заплаща и държавните органи. Досега те бяха освободени от такса, с мотив, че парите отново отиват в държавния бюджет. Вносителите обаче считат, че това е довело до това, че администрацията прекомерно постоянно апелира правосъдни решения против нея. Освен това със задължението за такса, тя ще бъде изравнена с другата страна в процеса - жителите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР