Първо Сотир Цацаров във вторник, а в сряда - и

...
Първо Сотир Цацаров във вторник, а в сряда - и
Коментари Харесай

Писмо от ЕК и ГЕРБ отстъпи за финансиране на магистратските организации от Европа

Първо Сотир Цацаров във вторник, а в сряда - и Бойко Борисов оповестиха, че би трябвало да се смекчи възбраната за външно финансиране по европейски стратегии на съсловните организации на магистратите.

Още по тематиката
Но пък основният прокурор поддържа концепцията за кариерен бонус за членовете на Висш съдебен съвет при връщането им в системата

Съюзът заплашва да блокира значим план и упорства министър председателят да провокира изключително съвещание на парламентарните групи от ръководещите

Над 20 организации се оповестиха срещу плана, който не разрешава външното финансиране за съсловните организации

Посланието на премиера Бойко Борисов от сряда сутринта, че е срещу цялостната възбрана на задграничното финансиране за съсловните организации на магистратите, откри своето пояснение в сряда следобяд по време на съвещание на правната комисия по плана за промени в Закона за правосъдната власт (ЗСВ), импортиран преди седмица. Председателят на правната комисия Данаил Кирилов, който е първи от петимата вносители на законопроекта, разгласи със подигравателен звук, че ден след внасянето му, на формалния мейл на правната комисия е получил писмо от " някаква секретарка " от Европейската комисия, която му желала обяснения за предлаганите промени - " къса и фокусирана информация за задачата на законопроекта, с която да се отговори на зародилите опасения ". В писмото с гриф " незабавно питане " се дава еднодневен период за отговор, защото то е изпратено по отношение на идния вербален отчет за България, който се организира в сряда, 12 юли.Източник от Европейска комисия в сряда сподели, че " Комисията следи развиването на събитията към плана за промени в Закон за съдебната власт по отношение на непознатото финансиране. Но към този момент не е допустимо да бъде коментиран, доколкото той е към момента е план в ранен стадий на законодателната процедура ".
На съвещанието на комисията Кирилов показва неглижиране на писмото от " секретарки " в Европейска комисия, като даде комплицирано пояснение за какво чак в този момент, седмица по-късно, оповестява за него в това число и на членовете на комисията - то било адресирано към комисията, само че и към него като вносител. Не заяви и чий е подписът под писмото. Но в същото време разгласи, че вносителите ще се съобразят напълно със декларираната по-рано в сряда позиция на " нашия водач " премиера Борисов и ще създадат корекции сред първо и второ четене на закона, като позволен освен финансиране от Европейския съюз, само че и от Европейското икономическо пространство.

Цацаров и Борисов в синхрон
Позицията на Борисов стана известна по-рано денем, обявена от министъра на правораздаването Цецка Цачева след съвещанието на държавното управление в сряда, а по-късно повторена в прессъобщение на Министерски съвет. " Като пълновръстен член на Европейския съюз, България и по-специално българските жители и организации имат опцията да усетят оптимално позитивите от европейската взаимност. Категорично поддържам разбирането, че магистратските организации не вършат изключение и не следва да бъдат лишавани от опцията да работят по планове и стратегии на Европейски Съюз. Тази позиция показва министър-председателят Бойко Борисов в отговора си до ръководителя на Съюза на юристите в България Владислав Славов по отношение на измененията в Закона за правосъдната власт ", написа в прессъобщението. И се прибавя, че министър председателят е предложил на министъра на правораздаването Цецка Цачева " да влезе в разговор " с депутатите от ГЕРБ за опциите за ремонти сред първо и второ четене на плана, тъй че да отпадне възбраната за магистратските организации да употребяват разнообразни европейски стратегии и фондове.

Още във вторник тази теза стартира и основният прокурор Сотир Цацаров, който генерално поддържа предложенията за промени в законопроекта, само че с ангажимента, че възбраната не би трябвало да обгръща европейските фондове.

Крум Зарков (БСП) единствен остана в аргументирана съпротива на измененията
Единственият депутат, който в сряда остро и аргументирано възрази против законопроекта беше Крум Зарков (БСП), който изрази удивление, че Данаил Кирилов не е наясно, че България е в мониторинг за правосъдната система към този момент 10 години и по тази причина е обикновено от Европейска комисия да задават въпроси. В късото си изложение, Зарков бе безапелационен, че няма да поддържа законопроекта, тъй като той е " концептуално сбъркан и едва аргументиран ". Не е значимо кой финансира една активност, а каква е активността - законосъобразна или не, разясни Зарков. Ако един магистрат е позволил да му се оказва въздействие по каузи, той е в нарушаване на закона, без значение дали става дума за организация на магистрати или ловно-рибарска. Ако една организация вляе върху вътрешното разбиране на своите членове магистрати, само че е напълно финансирана единствено от членски импорт, белким това е възможно, попита Зарков. Той уточни, че Актуализираната тактика за правосъдна промяна е планувала ограничения със период от 7 години, като за осъществяването им ще се разчита на ресурсите от Европейски Съюз и Съвета на Европа, където членуват 47 страни, освен от Европа. (Оказа се, че доста депутати от правната комисия не са наясно с това.) Всъщност, освен организациите на магистрати, Висш съдебен съвет, Националният институт на правораздаването, съдилищата и прокуратурата разчитат на финансиране от Европейски Съюз и Съвета на Европа, само че и редица държавни институции, уточни Зарков. Такива са Норвежкият фонд, Българо-швейцарската стратегия за съдействие, стратегия МАТРА на Холандското държавно управление и редица други. Дори и сега на уеб страницата на прокуратурата стои съобщениепрограма за съдействие.

В средата сме на избор на членове на Висш съдебен съвет, което е приоритет, за какво опорочаваме този избор, вместо да се съсредоточим върху него, попита още депутатът от Българска социалистическа партия.

Неговото изказване разгневи болшинството, като пръв Данаил Кирилов даде звук на офанзивите, изразявайки подозрение дали Зарков самичък е писал изявлението си. " Добре, прочетохте си текста ", установи язвително Кирилов, когато Зарков завърши. " Преди да го прочета, съм го написал ", отговори депутатът от Българска социалистическа партия.

Как се написа закон без съответстваща информация
Последваха реплики към Зарков в много нападателен звук, по време на които някак неусетно прозвуча признанието на Данаил Кирилов, че той не е наясно нито с мащаба на съществуващото все още донорско финансиране за магистратските организации, нито за плановете, които се финансират от него, нито за бюджетите на самите организации. " Бих желал да зная какви са тези планове, по какъв начин ги получават ", сподели Кирилов и прикани Зарков да му отговори. Не бил наясно и с оповестените доклади на съсловните организации, нито с приходите и разноските им. Парадоксално е, само че незнайните за него данни са обществена информация, оповестена на уеб страниците на финансираните организации, какот и на уеб страниците на донорите, в регистъра на Министерството на правораздаването и други Всъщност същински сериозният проблем - признанието на Кирилов, че е създател и вносител на законопроект, без да е наясно с съответстващата обществена информация за него, не впечатли присъстващите.

В последна сметка законопроектът бе признат на първо четене с 12 гласа " за ", един срещу - Крум Зарков, а останалите петима членове на Българска социалистическа партия авансово бяха декларирали позиция " въздържал се ".

Антидемократични
Поправките в Закона за правосъдната власт бяха импортирани изненадващо предходната седмица от трима депутати от ГЕРБ - ръководителя на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов, Анна Александрова и Иглика Събева, и двама " патриоти " - Емил Димитров-Ревизоро и Христиан Митев. Веднага бе изработен опит и за форсирането му в правната комисия ден по-късно отвън всевъзможни правила. Текстовете, които в претекстовете са избрани като гарантиращи независимостта на съдиите и прокурорите, на процедура са в посока законотворчеството на Орбан и Путин за ограничение на съперниците в неправителствения бранш.

Във вторник даже Асоциацията на прокурорите в България популяризира мнение против законопроекта, в което се пази правото на магистратските организации да получават финансиране от задгранични източници - страни, междудържавни обединявания и неправителствени организации с общественополезна цел. Такова финансиране се употребява за образование на магистратите за повишение на квалификацията, издаване на пособия и правна литература и други През последната седмица законопроектът стана обект на рецензии и претенции за отдръпване от целия неправителствен бранш, който работи в региона на правосъдната промяна, от Съюза на съдиите в България, Съюза на юристите в България, партиите " Да, България " и ДЕОС. Според всички тях той е противоконституционен, дискриминативен и визира независимостта на магистратските сдружения.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР