Първо редовно заседание на парламента след въвеждането на новите правила

...
Първо редовно заседание на парламента след въвеждането на новите правила
Коментари Харесай

Спазиха ли депутатите новите правила за достъп до парламента със зелен сертификат?

Първо постоянно съвещание на Народното събрание след въвеждането на новите правила за достъп до постройката. Народните представители трябваше да показват зелен документ или негативен тест за коронавирус, с цел да влязат на работните си места. Единствено групата на " Възраждане " отхвърлиха да съблюдават разпоредбите.

Със зелен документ или с негативните проби за корона вирус - по този начин влизаха всеобщо депутатите в постройката на Народното събрание през днешния ден. Единствено групата на Възраждане отхвърли да съблюдава условията.

Те влязоха без да демонстрират документи или негативни проби. Лидерът им Костадин Костадинов съпостави разпоредбите със възбраната през 41-ва година в постройката на Народно събрание да не влизат евреи.

Оказва се, че НСО нямат право да стопират депутати да влизат, даже и когато откажат да покажат зеления си документ или негативен тест. Като за неимунизираните народни представители тестването се прави в мобилния пункт пред входа на постройката.

Повечето депутати съблюдаваха новите правила за влизане в Народното събрание.

" Правилата важат за всички, без значение кой какъв е, нали по този начин, откакто има решение и тези правила са общи за всички и са за опазване на живота и здравето на хората, ние ще ги съблюдаваме ", съобщи Халил Летифов от ПГ на Движение за права и свободи.

" Имаме си своите зелени документи, считаме че откакто за останалата част от хората има зелени документи, разумно е и в Народното събрание да е по същия метод ", добави Александър Ненков от ПГ на ГЕРБ-СДС.

" Да имам и ще го покажа. Такива са разпоредбите, които е приел Народното събрание ", добави Антоанета Цонева от ПГ на " Демократична България ".

В прорез с разпоредбите в постройката на Народното събрание влязоха само представителите на " Възраждане ". Според водача Костадин Костадинов мярката е дискриминационна и противоконституционна.

" Зеленият документ е антиконституционен, да го кажа още 10 пъти, допускам няма да е проблем. И от през днешния ден приканвам всички български жители да стопират и по никакъв метод да не се преценяват с това антиконституционно условие ", съобщи Костадин Костадинов, водач на " Възраждане ".

А неимунизираните депутати и техните сътрудници трябваше да си създадат проби в мобилната лаборатория пред Народното събрание. До началото на пленарното съвещание от там минаха малко над 30 души, единствено 3-ма от тях - депутати.

" До този миг няма позитивни проби. Депутатите имат право на два типа антигенни проби - такива със слюнка и със секрет от носоглътката. Предпочитани са тези със слюнка ", означи Красимира Ангелова, началник мобилни лаборатории.

Тестовете на депутатите и сътрудниците им се заплащат от самите тях, цената е 10 лева Новите правила влязоха в действие при започване на седмицата, а бяха признати на съвещанието на 7-ми януари.

Репортер: Кристиян Гаров
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР