Първо, показателно е, че управляващите отказаха това обсъждане да бъде

...
Първо, показателно е, че управляващите отказаха това обсъждане да бъде
Коментари Харесай

Проф. Гечев: Бюджетът е със сбъркана философия и не отговаря на европейските стандарти

„ Първо, показателно е, че ръководещите отхвърлиха това разискване да бъде излъчено по Българска национална телевизия и БНР. Ако бюджетът беше толкоз прекрасен, несъмнено щяха да гласоподават „ за “. Второ, за първи път най-малко от новата история на Народното събрание – 10 комисии на Народното събрание са дали своят вот „ срещу “ бюджета. “ Това съобщи националният представител от „ Българска социалистическа партия за България “ проф. Румен Гечев по време на разискването на държавния бюджет, оповестиха от пресцентъра на партията.

 

От парламентарната естрада той регистрира някои от терзанията, които социалистите имат по него.  

 

„ Увеличението на обществените заплащания, които се акцентират, са в номинално изражение. Само че, в случай че предходната година инфлацията е 15% и тази година е още 7-8%, не е ли понижението на покупателната дарба на всички групи от българското население към 23-24%? 12-процентната отплата на пенсиите по швейцарското предписание, което е въведено още от Тройната коалиция, значи, че покупателната дарба на пенсиите по-късно нарастване е прекомерно обратно с 15%. А за чиновниците в държавната администрация, които предходната година не са получили нарастване, настоящето нарастване от 10% единствено отчасти ще компенсира инфлацията от предходната и тази година “, изясни проф. Гечев и добави, че няма по какъв начин социалистите да се радват, че този обществен пакет единствено отчасти компенсира инфлацията, само че в действителност води до понижаване на покупателната дарба на българските жители.

 

В тази връзка, депутатът показа предложение на Българска социалистическа партия за обществен пакет от 800 млн. лева, за чието финансиране акцентира, че има запаси.  „ Вместо да се регистрират непотребни надути бюджетни остатъци, да се подтиква потребителското търсене, да се подтиква българската стопанска система и да се защитят в по-голяма степен българските жители “, прикани той.

 

Румен Гечев регистрира още, че нито в този бюджет, нито в прогнозите за идващите, има стратегия за финансовите разноски, което, по неговите думи, е неприемливо.

 

„ Не сме съгласни да поставяте някакви „ вълшебен “ цифри като ориентири за бюджета. Какво от това, че вие ще гоните 3% бюджетен недостиг поради Еврозоната? Не може Еврозоната да бъде цел за развиването на България в идващите 2-3 години, в случай че никой не дава гаранции, че ще бъдем признати. И второ, 90% от страните от Еврозоната гонят доста по-големи дефицити. Как по този начин страни, които са затънали в дефицити от 6-9% ще имат искания към България да поддържа недостиг под 3%? “, попита проф. Гечев.  

 

Той изрази и противоречие с тезата за поддържане на невисок държавен дълг непременно. „ Делът на дълга в Брутният вътрешен продукт на развитите страни от Еврозоната е 92%, на Европейски Съюз е 82%, а ние след 3 години вероятно ще създадем 28%.

 

Няма неприятно дългът да бъде невисок, единствено че няма нито една развита страна в Еврозоната, която да е с рекордно ниски бюджетни дефицити, с рекордни ниски задължения и да има висок стандарт на живот и висока динамичност на развиване. Такава страна не е имало и не може да има “, изясни социалистът.

 

По думите на народния представител от Българска социалистическа партия, ние сме достигнали пределни величини във връзка с пенсионното обезпечаване. „ При тези вноски за обществено обезпечаване, замразени на 3 400 лева, без значение от прихода, не виждате ли, че всяка година би трябвало да се превеждат от ден на ден пари от бюджета, с цел да се балансира пенсионната система? Не е ли ясно, че при този невисок стопански напредък и при тази инфлация, следващата година ние няма да можем да вържем двата края без да увеличим обществените вноски? “, предизвести той.

 

Проф. Гечев обърна внимание, че Европейски Съюз желае въвеждане на най-малък размер на корпоративния налог на 15% от следващата година, до момента в който тук се приказва за опазване на настоящия данъчен модел. „ Ние би трябвало да създадем избор – дали плоският налог да остане, както желаят някои сътрудници отдясно, както е в Киргизстан, Узбекистан, Таджикистан, Казахстан и Монголия и да не е като във Франция, Испания, Италия и всички развити страни “, уточни той.

 

„ Българска социалистическа партия няма да поддържа този бюджет. Той има сбъркана философия и не дава отговор на европейските стандарти “, сподели в умозаключение проф. Румен Гечев.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР