Първо ни трябва сухопътна техника, щото такава ни е доктрината.

...
Първо ни трябва сухопътна техника, щото такава ни е доктрината.
Коментари Харесай

Борисов пак каза, че първо ни трябва сухопътна техника, а не изтребители

Първо ни би трябвало сухопътна техника, щото такава ни е доктрината. Това сподели министър председателят Бойко Борисов за поредн път в коментар за процедурата за избор на нов за армията ни изтребител, която може да се върне стъпка обратно. " Трябват ни кораби, трябват ни и изтребители. Но всичко това е най-малко 10 милиарда лева, когато поставиш въпроса по този начин - " йок би трябвало незабавно да се платят ", би трябвало да кажеш от къде ще отрежеш ", сподели Борисов. После добави, че ГЕРБ са спечелили изборите с с заричане за нарастване на учителските заплати и изреди лист с инфраструктурни планове, като околовръстния път на Пловдив и тунела под Шипка за които трябвали пари.

" Изтребителите, аз се колебая, че това са най-хубавите ", изрази подозрение Борисов за избора на служебното държавно управление, което препепоръча да продължат договарянията за нови " Грипен " със Швеция и използвани " Еврофайтър Тайфун " от Италия. Борисов добави, че чака решение на парламентарната комисия след което " ще режем от бюджетите на другите министерства, ще даваме за защита ". " Да забележим със 7 самолета, каква защита ще се реализира. Ще победят във въздушен бои, кои? Тези изтребители, кои други изтребители ще смъкват ", попита Борисов риторично репортерите чакащи го след откриването на офис на Европейската капиталова банка в София.

" Поднасям своите извинения към президента Радев, само че той към този момент не е началник на Военновъздушни сили. Той е президент на всички българи. И когато споделя, че желая да проваля, или сме подвластни на лобисти - аз не съм ", разяснява Борисов думите на президента Румен Радев, който упрекна в лобизъм държавното управление. Премиерът напомни, че служебното държавно управление назначено от президента смени специалистите работещи по плана за изтребителите и " направи договорка за 3 милиарда " Според Борисов, сумата от 1,5 милиарда лева, за каквато е планът за придобиване на изтребителите не включва въоръжението за което ще би трябвало още толкоз. " Не можеха ли да изчакат? 16 години се пазариме за изтребителите. Ще изчакат 16 дни ", сподели Борисов. Той добави, че Народното събрание би трябвало да ревизира дали " това са единствените 2 изтребителя ". " Няма някой от вас, който да каже, че едни F-16 или други изтребители, не могат да са участници в тоя конкурс. " Борисов сподели, че имало и нови F-16, макар, че обсъжданата оферта в процедурата беше за използвани благосъстоятелност на Португалия с модернизационен пакет от Съединени американски щати. " Като са доста скъпи има едни " Скорпиони " за 20 млн. евра. Що не вземеме тях? Що внезапно се хвърлихме на най-скъпите самолети? Когато вършим публични поръчки за коли, какви взимаме – Шкоди, Фолсквагени ", сподели Борисов. Според него, в случай че не са се наложили заплащанията от 3 милиарда за " американските централи " и " Белене " " щяхме да купиме самолетите ".

Ще вземем самолети, само че моряците желаят и кораби, сухопътни войски желаят бронетранспортьори, сподели още Борисов. Той добави, че няма от къде не да ги купи през днешния ден и да " опоскаме целия фискален бюджет ", в случай, че чакаме покана за еврозоната. За край напомни, че сега Европейска комисия прави проект за финансиране за защита.

Според отчет на военния министър Красимир Каракачанов до премиера Бойко Борисов цената на придобиване на 8 изтребителя е 1.5 милиарда лева, които би трябвало да се изплащат от 2017-а до 2025 година Другият план за 198 единици бойна и специфична техника за сухопътните сили би трябвало да костват 1.2 милиарда лева, да се изплащат 2018-2029 година и да се доставят за 7 година Два многофункционални модулни патрулни кораба с оборудването, би трябвало да костват 820 млн. лева и да се изплатят за 6 години, а срокът за строителството на корабите е 5 година. Общата планирана стойност на трите плана за превъоръжаване и модернизиране на армията е 3.54 милиарда лева който да се изплащат до 2029 г.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР