Първият завод за бронирани автомобили в България отваря врати днес

...
Първият завод за бронирани автомобили в България отваря врати днес
Коментари Харесай

В Самоков отваря първият завод за производство на бронирани автомобили в България

Първият цех за бронирани коли в България отваря порти през днешния ден в град Самоков, съобщи БГНЕС. Новата компания е резултат от взаимното партньорство сред Д-р инж. Антон Стефов и инж. Петър Георгиев, които са притежатели надлежно на International Armored Group и българската компания " Самел 90 ". Стефов живее от 1990 година в Канада, където придобива опит като инженер в компания, която се занимава с бронировка.

През 1996 година отваря лична компания, която се занимава с производството на бронирани коли за армията, инкасо коли, машини за полицията и специфичните войски. Неговият бизнес сътрудник Петър Георгиев управлява 54-годишната българската компания за произвеждане на смутители и техника за потребностите на Българската войска и лед осветяване. След срещи по интернационалните панаири и шоута в продължение на 6 години Д-р инж. Антон Стефов и инж. Петър Георгиев взимат решението да вършат взаимен бизнес в дребния български град Самоков и по този начин основават общата си компания SAMARM.

В изявление за БГНЕС двамата споделиха, че общата им цел е такива коли да се създават у нас, а не да се купуват от чужбина. В поддръжка на концепцията им идва и информацията, че Българската войска се нуждае от рационализация и за тази цел възнамерява да купи нови изтребители за Военновъздушните сили и нова бронирана машина за Сухопътните сили. Условието, което военният министър Красимир Каракачанов е сложил е машините да са създадени в България и да се поддържат също у нас.

" Това е предизвикването, което ни накара да тръгнем и да създадем нещо такова. Парадоксалното в тази ситуация е, че беше изпратено питане до 6,7 или 10 непознати компании и до нито една българска, че ще се прави такова нещо в Българската войска. Ние взехме решение, че би трябвало да покажем без да имаме контракт, взехме решение с наши сили и средства да го създадем ", съобщи инж. Георгиев. Той посочи, че направената инвестиция досега за построяването на цеха и закупуването на материалите е към 2 млн. лв. и всичко това е направено за 5 месеца. По-скъпото обаче е ноу-хауто, което има машинният инженер и някогашен офицер от запаса Д-р инж. Антон Стефов, безапелационен е бизнес сътрудникът му.
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР