Първият заместник генерален директор на руската корпорация Росатом, който е

...
Първият заместник генерален директор на руската корпорация Росатом, който е
Коментари Харесай

Комаров пред Sky News: АЕЦ е решението за безвъглеродна енергетиката

Първият заместител общоприет шеф на съветската корпорация " Росатом ", който е и заместител ръководител на Управителния съвет на Световната нуклеарна асоциация Кирил Комаров даде изявление за английската телевизия Sky News. В него той съобщи, че " нуклеарната сила към момента е най-малко два пъти по-евтина от силата напразно и най-малко три пъти от слънчевата сила ". Ако вземете поради всички разноски, които поражда включването на възобновимия енергиен източник към мрежата, то ще имате една много сериозен разход, която ще ви убеди в конкурентоспособността на АЕЦ, разяснява Комаров.

" Първото от нашите прерогативи е, че " Росатом " е компания, която предлага цялостния набор от услуги, всички действия – от добива на уран до извеждането от употреба на АЕЦ. И, искрено казано, за реализирането на избран план на нас не са ни нужни сътрудници. Да, ние работим с снабдители от разнообразни страни, само че ние самите имаме всички нужни запаси. И второто и доста значимо нещо е, че плановете, които осъществяваме зад граница, не са нещо първо по рода си за нас. Отначало изпробваме всички нови планове, всички нови разработки и механически решения в Русия и по-късно предлагаме всичко това в чужбина, тъй като да работиш в други страни, е много по-трудно, в сравнение с вкъщи ". Така Комаров отговори на въпроса на Sky News по какъв начин си изяснява обстоятелството, че " Росатом " реализира триумфи там, където основните му съперници Areva и Westinghouse се сблъскват с проблеми, което дава изясненост и за какво размерът на задграничния поръчков портфейл за околните 10 години към този момент възлиза на стойност 133 милиарда доилара.

" Сигурен съм, че актуалните нуклеарни технологии, които ние владеем са безвредни, надеждни и способни да работят най-малко 60 години след въвеждането в употреба, след което този период може да бъде продължен. Затова съм убеден, че нуклеарната енергетика, както и преди, може да бъде доста значима част от енергийния баланс на всяка страна, изключително като се регистрират задачите за декарбонизация, които не могат да бъдат достигнати без произвеждане на атомна сила ", сподели още Комаров, отказвайки да разяснява плана и реакторната технология за АЕЦ " Хинкли пойнт Си " с претекста, че това не е план на " Росатом ".
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР