Първият вицепремиер, министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич

...
Първият вицепремиер, министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич
Коментари Харесай

Сърбия отрича доставки на оръжия за Украйна

Първият вицепремиер, министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич назова безпочвени изказванията за доставки на сръбско оръжие за Украйна , оповестява външното министерство на страната.

" Първият вицепремиер, министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич опровергава изказванията за хипотетични доставки на оръжия и военно съоръжение за Украйна , които бяха оповестени от английската организация " Ройтерс " и препечатани от обособени сръбски медии. Министър Дачич сподели, че Сърбия, спазвайки вътрешните и интернационалните правни актове, не доставя оръжие и военна техника на никоя страна, в случай че това може да докара до експлоадиране или продължение на въоръжени спорове , да заплаши мира и сигурността в района или нейните лични отбранителни ползи ", оповестиха от дипломатическата работа.

Министърът акцентира, че " Република Сърбия се придържа към своята политика на боен неутралитет и извършва заключенията на Съвета за национална сигурност от февруари предходната година ". Ръководителят на сръбската дипломация акцентира, че от началото на спора в Украйна " от Сърбия не е изнасяно оръжие на нито една от страните ... ".

" Министърът уточни, че лицензите за експорт на оръжие и военна техника на Република Сърбия се издават извънредно на купувачи със документ за краен консуматор, който, наред с други неща, гласи, че крайният консуматор не може да препродава оръжия без единодушието на способените органи на Сърбия ", се споделя в известието.

По-рано сръбският министър на защитата Милош Вучевич съобщи, че Сърбия не е продавала и няма да продава оръжия нито на украинската, нито на съветската страна . Подобно изказване направи на 5 март сръбският президент Александър Вучич, като акцентира, че страната му не доставя оръжия нито на Русия, нито на Украйна.

" Ройтерс ", базирайки се на секретни документи на Пентагона, изтекли в интернет, направи изказване, че сръбското държавно управление позволява опцията да доставя смъртоносни оръжия на украинската войска. Според документа сръбските управляващи са отказали да обучат украинските военни, само че са отчели съществуването на военни качества и политическа воля за доставка на оръжие на Киев. В същото време организацията акцентира, че не може да удостовери достоверността на материалите на Пентагона.
 Документите на Пентагона: Сърбия се е съгласила да даде оръжие на Украйна
Документите на Пентагона: Сърбия се е съгласила да даде оръжие на Украйна

Посочва се, че Белград има политическа воля и военна дарба да въоръжава Киев в бъдеще
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР