Първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица

...
Първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица
Коментари Харесай

Червените линии на Сърбия: Без нови преговори и без признаване на Косово

Първият вицепремиер и министър на външните работи на Сърбия Ивица Дачич показа пред Сръбското радио и телевизия (РТС) алените линии на Белград , написа македонският вестник " Слободен щемпел ".

" Какви са нашите червени линии: Първо, не може да има нови договаряния по това, което към този момент сме договорили. Второ, не може да има признание на независимостта или участието на Косово в Организация на обединените нации . Трето, не може да има физически офанзиви , т.е. застрашаване сигурността на сърбите. Това са нашите червени линии. Ние сме подготвени за мир, само че за това е нужна още една страна, " сподели Дачич.

Той изясни, че президентът на Сърбия Александър Вучич и държавното управление, с, ще се опитат да " изяснят нещата " пред интернационалната общественост и да схванат дали резолюцията на Съвета за сигурност на Организация на обединените нации 1244 е изцяло приложена.

" Знаем, че това са риторични въпроси, т.е. към този момент знаем отговора на тези въпроси. Както сега се пробват да покажат, че Брюкселското съглашение не съществува, те се отнасят по същия метод и по отношение на Резолюция 1244, " сподели Дачич пред РТС.

Той сподели, че интернационалната общественост не желае да зачита или извършва изцяло Резолюция 1244, само че също по този начин, че не може да я анулира , тъй като е належащо болшинство в Съвета за сигурност на Организация на обединените нации, до момента в който Прищина, добави той, към този момент е поискала нейната анулация няколко пъти, както и задачата на Организация на обединените нации - ЮНМИК и на НАТО - КФОР да бъдат отстранени.

Дачич също по този начин добави, че като желае връщането на сръбската войска и полиция в Северно Косово , Сърбия цели да покаже, че е обвързване на интернационалната общественост да отбрани всички жители на Косово.

Всички представители на интернационалната общественост, споделят, че са наясно, че до момента в който Албин Курти е министър-председател на Косово, няма да има мир или съглашение с Прищина и че Курти е най-големият дестабилизиращ фактор в района сега , сподели Дачич.

Попитан за " най-големия напън върху Сърбия до момента ", който съгласно сръбски президент Вучич ще последва, когато Косово кандидатства за участие в Европейски Съюз на 15 декември, Дачич сподели, че евентуално това ще бъде " кондензация на разнообразни типове напън ", с цел да се одобри обстановката на място, (да се постигне) някакво дефинитивно съглашение, което би означавало признание на Косово и утвърждение на участието на Косово в Европейски Съюз и Съвета на Европа.

" Що се отнася до Европейски Съюз, има опция да се оспори това, макар че няма болшинство, защото е малко евентуално да се вземе болшинство, само че ще е нужен консенсус, в случай че се повдигне въпросът за статута. Чешката република е ръководител, тя получава настояването. Дали това искане в началото ще бъде отхвърлено заради статута на Косово или ще бъде изпратено до Европейската комисия за мнение, тъй че те да го разискват една година, също зависи от ротационния ръководител, " сподели Дачич.

Той съобщи ясно на сърбите в Косово,, че Сърбия ще застане на тяхна страна.

" Те сигурно няма да останат без поддръжката на страната си . Те могат да бъдат сигурни, че ще поставим оптимални дипломатически старания, уповавам се единствено дипломатически и политически, с цел да защитим нашия народ в Косово и Метохия, в случай че е належащо, и на другите нации, несъмнено, " сподели Дачич.

Припомняме, че в събота в Северно Косово стартира нова ескалация, провокирана от локалните сърби. Причината за това беше задържането на някогашния косовски служител на реда от сръбски генезис Деян Пантич.

Той е бил задържан за хипотетично нахлуване против офис на изборната комисия, против служители на реда и против чиновници на комисията, обявиха от полицията в Прищина.

В северния косовски град Зубин Поток в продължение на четвърт час е имало пукотевица, а покрай град Косовска Митровица са избухнали две детонации. Това заяви в събота сръбският вестник " Вечерне новости ".

Според вестника детонациите са регистрирани в Звечан, който се намира в региона Косовска-Митровица в Косово. Преди това е имало известия за пукотевица в различен регион в Северно Косово.
 Европейски Съюз изготви ново съглашение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия
Европейски Съюз изготви ново съглашение за нормализиране на връзките сред Косово и Сърбия

Споразумението с Косово остава едно от главните предварителни условия за присъединение на Сърбия към ЕС
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР