"Първият учебeн ден ще бъде присъствен, всички училища ще отворят.

...
"Първият учебeн ден ще бъде присъствен, всички училища ще отворят.
Коментари Харесай

Красимир Вълчев: За учителите шлемове, за учениците - маски

"Първият учебeн ден ще бъде присъствен, всички учебни заведения ще отворят. Тържества в двора ще има за всички от първи, пети и осми клас, а за останалите те могат да се проведат в клас. Ще бъде сложна година. Абсолютно безвредна среда няма, само че прилагайки комплект от ограничения, ще създадем учебните заведения оптимално безвредни ", сподели министърът на образованието Красимир Вълчев пред Би Ти Ви.
"При организацията на новата образователна година ще има два типа ограничения – наложителни и избираеми. Задължителните са свързани със следенето и спазването на главните противоепидемични ограничения – носенето на маски, спазването на отдалеченост, постоянното миене на ръцете, обезпечаването на топла вода и сапун и така нататък Избираемите ще са свързани с това всяко учебно заведение да обезпечи метод на работа, тъй че да няма взаимоотношение сред класовете, тъй че при инфектирано дете, контактите му да са били оптимално малко ", добави министърът.
„ Тази тактика се осъществя по друг метод във всяко учебно заведение. Има сериозни зони като тоалетните, столовите, коридорите и там би трябвало да се направи разграничение”, изясни Вълчев.
"Носенето на маски ще бъде наложително за всички – учители и възпитаници. Те ще могат да се свaлят в клас. Учителите от началния стадий, които работят с един клас, също ще могат да ги смъкват. Тези, които работят с разнообразни класове обаче, ще би трябвало да ги носят. За тях обаче евентуално ще се обезпечат шлемове, тъй като са по-удобни, изясни просветителният министър. Всеки ден ще стартира с сказка за разпоредбите, която ще служи и като надзор дали има инфектирано дете. Ако някой от учениците се оплаче от признаци, ще бъде сигнализирано здравното лице и родителят. Мерене на температурата на входа обаче, няма да има.
Няма опция да се разграничават чиновете в една стая, по тази причина избрахме да заложим върху отдалеченост сред самите класове, а не вътре в тях. От учебните заведения, които до момента работеха на една промяна, няма доста да минат на две, поради ограниченията, като главната причина за това е неналичието на фрагменти.
„ Ще търсим разновидности за включване на повече учители в системата на образованието, в това число и студенти”, сподели министър Вълчев.
При инфектирано дете или преподавател, ще се минава на карантинен режим. Няма да има наложително тестване, с изключение на на учителите.
Министърът на опазването на здравето сподели, че следва да се вземе решение дали ще се тестват и учениците, само че всички проби ще бъдат за сметка на страната, изясни още той.
За децата, на които по медицински аргументи ще бъде предложено да не влизат в клас, а да учат отдалечено, ще се резервира дневната форма на образование.
Ученикът ще е в час, като гледа посредством виртуална класна стая, само че учителят не може да преподава дейно на подобен възпитаник и в този случай той ще взе участие пасивно. Ще има опция обаче за спомагателни самостоятелни съвещания с учителя, за които страната е планувала да заплаща най-малко по 15 лева на час, изясни министър Вълчев.
Най-добрите просветителните системи са там, където заплатите на учителите са над междинните за страната, по тази причина нарастването на заплатите ще се отрази върху интереса към специалността. Мотивираният преподавател остава най-хубавият преподавател. Наблюдаваме нараснал интерес към педагогическите специалности.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР