Първият сняг парализира държавата и остави без ток над половин

...
Първият сняг парализира държавата и остави без ток над половин
Коментари Харесай

Първият ноемврийски сняг блокира дефектиралата държава, премиер и министри не напуснаха кабинетите

Първият сняг сковава страната и остави без ток над половин милион семейства, а в стотици обитаеми места спря и водата поради аварирали помпени станции. 

 

Невиждано злополучие последва първия ноемврийски сняг. Въпреки това нито министър председателят, нито министрите отидоха на най-невралгичните точки.  Останаха в топлите си кабинети, дирижирайки от място организацията за оправянето с бедствието.

 

1/3 от България остана на мрачно и студено повече от 15 часа, стотици бяха заклещени по пътищата от снежната буря.

София се трансформира в ледена пързалка, като даже суперцентърът не бе измит. В 13 квартала извадиха свещите.

 

Паднали дървета и счупени клони затвориха пътища, удариха паркирани коли и прекъснаха тока в над 1000 обитаеми места.

 

Бедствено състояние е оповестено в няколко области - главно където продължава да вали и да духа мощен вятър.

 

Почистването на пътища също бе затруднено, изключително в регионите с продължаващи превалявания. Ситуацията е тежка в цялата страна, изключително в Североизточна България, заключи министър председателят Денков, който свика през вчерашния ден онлайн и онлайн заседание с министри и шефове на АПИ.

 

110 снегопочистващи машини са излезли по пътищата в цялата страна. Приоритет са били автомагистралите, най-натоварените посоки и проходите сред Северна и Южна България.

 

Въпреки това се наложи част от тези проходи да бъдат затворени. Ограничено бе прекосяването на всички моторни транспортни средства през Прохода на републиката, както и Троянски, Шипка, Котленски и Ришки. Поради мощен снеговалеж и навявания ограничиха камионите над 12 тона през проходите Превала и Рожен.

 

Най-тежко бе през “Петрохан ”. Там още в събота вечерта лавина падна върху рейс, само че за благополучие, нямаше жертви. Проходът бе пристъпен през цялата нощ, само че многочислени дребни произшествия с коли, неподготвени за зимни условия, са причинявали голям брой тапи.

 

Първите десетина километра на автомагистрала “Струма ” откъм столицата пък бяха затворени за придвижване през цялата нощ за всички МПС, автомагистралата бе отворена едвам сутринта в неделя.

Наложи се да се затворят изцяло доста пътища най-вече в Североизточна България поради съвсем нулевата видимост.

 

Близо 800 000 семейства в цялата страна продължаваха да са без ток в неделя. Това стана ясно на брифинг на енергийния министър Румен Радев. По 300 хиляди бяха засегнатите в западната и южната част на страната, съвсем 200 хиляди - в северната.

 

Проблемите с изключеното на доста места електричество пристигнали от наранени редица въздушни електропроводи, оттова идвало и изключването на подстанции.

 

Към 17 ч енергийният министър регистрира, че всички проблеми в 20 подстанции на мрежата с високо напрежение са отстранени.

Въпреки това в региона на “Електроразпределителни мрежи Запад ” 778 обитаеми места бяха без ток, което засегна малко над 300 000 клиента. “Най-много са клиентите без електрозахранване в областите Благоевград, Видин, Монтана, Перник, Софийска област, Плевен, Ловеч, Кюстендил ”, сподели Румен Радев.

 

Без ток бяха и над 300 000 семейства в региона на “Електроразпределение Юг ” - от 55 обитаеми места. Северната част на този район бе регистрирана и от министъра, и от премиера като такава с най-сложна конюнктура. 196 000 клиенти на “Електроразпределение Север ” в 779 обитаеми места в Североизточна България също бяха на мрачно.

 

Три влака заседнаха в Североизточна България - от Карнобат за Варна, от Шумен за Варна и от София за Варна. Общо над 60 композиции бяха анулирани. 

 

Топлофикациите в София и в Разград оповестиха проблеми с топлоподаването. 

 

280 учебни заведения в 13 области остават затворени в понеделник поради преспи и навявания, а в Североизточна България част от детските градини и учебните заведения анулират занятия и във вторник. Бялата гибел взе жертва - мъж на 57 година умря от измръзване край резервоар в Казанлък.

 

София се оказа блокирана с непочистени улици и булеварди, а в 13 квартала спря тока поради паднали дървета и клони.

 

ОТ “ЕРМ Запад ” активизираха 300 спешни екипа и образуваха спешен щаб за справяне с повредите. Докато хиляди софиянци бедстваха в кварталите, кметът Васил Терзиев съобщи, че “обстановката е доста тежка ”, само че “ситуацията в София е под надзор ”.

 

Снежната стихия в Сливенско се изви с ураганен вятър със скорост до 125 км в час, цяла нощ пожарната е реагирала на сигнали и в Нова Загора, Шивачево и в Котел. В региона на котленското село Тича са били избавени служащи в микробус и водача на товарен камион, закъсали в преспите.

 

В Антоновско преспите стигнаха до половин метър и с трактор пробиха път към село Черни бряг, с цел да стигне кола за спешна помощ до мъж с инсулт. Акцията по превозването е била сполучлива. Екипи на противопожарната работа и общинско дружество от Разград разчистваха с часове към хижа в местността “Пчелина ”, където 16 деца не можеха да се приберат в града.

 

“Работата на екипите по премахване на повредите в електропреносната система е мощно затруднена, а тук-там невъзможна поради интензивните превалявания и мощните пориви напразно ”, съобщи министър председателят Николай Денков след края на изключителното държавно съвещание през вчерашния ден. Над 100 души са били освободени от снежните клопки. Евакуирани са и 150 пасажери, в това число деца, блокирани в пътнически трен в област Бургас. От Национална компания “Железопътна инфраструктура ” (НКЖИ) стопираха влакове поради паднали от снега далекопроводи и дървета върху жп линиите. Три влака със 130 пасажери бяха блокирани с часове по линията Варна-Бургас на гара Завет.

 

Над 1100 машини са били разполагаем през последното денонощие за почистване и култивиране на пътищата от републиканската пътна мрежа, има опция за активизиране на общо над 2000 единици техника, сподели районният министър Андрей Цеков.

 

От Национален институт по метеорология и хидрология оповестиха, че през днешния ден облачността ще продължи да се раздира и понижава, вятърът ще отслабва, само че ще остане сдържан, краткотрайно и мощен от запад-северозапад. Очакват се минусови температури.

 

Хиляди столичани останаха откъснати от света над Околовръстното, а в “Драгалевци ” изкараха и съвсем денонощие и без ток.

 

Проблеми с електричеството имаше в квартал „ Симеоново ”, а непочистените улици принудиха живущите да употребяват пътна помощ за колите си, с цел да не ги изоставят по пътищата.

“Труд news ” потърси кмета на Район „ Витоша ” арх. Зарко Клинков, който изясни, че по обяд в неделя техниката ще влезе в уличките на “Драгалевци ”, защото през цялата нощ и сутринта приоритет за снегопочистване са били основните булеварди, учебни заведения и детски градини. 

 

Около 6 500 позвънявания се очакваше да бъдат признати на телефон 112 до късно вечерта през вчерашния ден - 26 ноември. Точно 5275 бе броят на позвъняванията в часовете от 0 до 12, като повече от половината - над 2500 от тях са подадени от София, споделиха пред “Труд news ” чиновници от системата за незабавни повиквания.

Вчерашният ден е бил един от най-натоварените, само че това се случва постоянно, когато има бедствия, или трусове, които се усещат в доста елементи на страната. За последните години това е ставало при няколкото случая на наводнения.

 

Без да е правена точна статистика, над половината позвънявания на жители през вчерашния ден са били поради прекъсване на тока и водата, паднали клони и повреди по коли. В към 3000 позвънявания въобще не е ставало дума за потърпевши или бедстващи хора и не са имали връзка с работата на незабавните структури - полиция, пожарна, Спешна помощ, Планинско и морско избавяне.

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР