Първият сериен универсален атомен ледоразбивач „Сибир“ на „Атомфлот“ (компания на

...
Първият сериен универсален атомен ледоразбивач „Сибир“ на „Атомфлот“ (компания на
Коментари Харесай

Пускат уникален атомен ледоразбивач в Арктика

Първият сериен повсеместен атомен ледоразбивач „ Сибир “ на „ Атомфлот “ (компания на „ Росатом) потегли от Санкт Петербург към пристанище Мурманск и е подготвен за работа в акваторията на Северния морски път. Преходът ще отнеме до 9 дни.

„ Екипажът на „ Сибир “ е от опитни навигатори, които добре познават сектора на прехода “, означи шефът по въпросите на мореплаването на „ Атомфлот “ Леонид Ирлица. „ В момента в Северно и Норвежко море метеорологичните условия са неподходящи – поривите напразно доближават 30 м/сек. “, добави той. През идващите месеци експертите ще продължат с тестването и мониторинга на всички корабни системи. Планира се няколко дни след идването в Мурманск, ледоразбивачът да направи първия си работен автобус в западната част на Арктика, в Об-Енисейския регион на Карско море.

На борда на „ Сибир “ има 54 души екипаж. Той е с дължина 173,3 метра и широчина 34 метра. Мощността на атомния ледоразбивач е 60 МВт, скоростта му е 22 възела по чиста вода и може да преодолява ледове до 2,9 метра. Проектният период на употреба е 40 години. Полагането на кила на „ Сибир “ бе през май 2015 година, а спускането му на вода – през септември 2017 година Преди по-малко от месец атомният ледоразбивач бе предаден на „ Атомфлот “.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР