Първият предизборен митинг на френския телевизионен журналист Ерик Земур, който

...
Първият предизборен митинг на френския телевизионен журналист Ерик Земур, който
Коментари Харесай

Нападнаха крайнодесния кандидат-президент на Франция на първия му митинг

Първият избирателен протест на френския ефирен публицист Ерик Земур, който прикани съидейниците си да си " отвоюват " Франция, бе съпроводен с прояви на принуждение. Имаше конфликти сред последователи и съперници на Земур, прочут с радикалните си и антиимигрантски възгледи, съобщи Франс прес, представена от Българска телеграфна агенция. Около изложбения център в парижкото предградие Вилпен, където се състоя митингът на претендента за президент, полицията задържа 46 души, нарушили периметъра за сигурност, неразрешен за стачкуващи.

 Защо всички във Франция приказват за Ерик Земур? Виж още

Противниците на Земур споделиха, че отговорността за насилието и конфликтите, станали и в постройката, е негова. От екипа му обявиха, че и той е бил атакуван - сграбчен, ударен, малко преди да се качи на сцената, от човек, изскочил от множеството. Нападателят е бил арестуван и незабавно изведен от залата.

Земур се кандидатира за президентските избори през април като самостоятелен претендент. На въпросното събитие десният популист, станал доста известен с обещанията си да се бори с незаконната имиграция, разгласи основаването на политическото си придвижване " Реконкиста " - " Отвоюване ".

Първият протест на Земур

Първоначално се предвиждаше първата предизборна демонстрация на Земур да се организира в концертна зала в Париж, само че заради съображения за сигурност се наложи мястото да бъде променено поради митинг против него в столицата, проведен от над 50 обединения, в това число крайнолеви партии, профсъюзи и антирасистки групи.

Присъстващите на проявата негови поддръжници пееха националния химн на Франция, скандираха " Земур - президент! " и " Ще спечелим " и развяваха френското знаме.

Репортери на АП оповестиха, че деятели срещу расизма са били бити от участници в събитието и изведени принудително от залата. Стълкновенията са траяли на открито сред деятелите и чиновници от защитата.

" Ако печеля, това няма да бъде следващата промяна във властта, а отвоюване на най-великата страна в света ", сподели Земур, представен от Ройтерс.

Хиляди стачкуващи участваха в шествие в Париж против крайната десница. Полицията арестува десетки протестиращи против Земур и разпръсна стачкуващи покрай конферентния център, където се организира проявата.

Името " Отвоюване " или " Реконкиста " на неговата партия припомня за историческия интервал, прочут като Реконкиста, през който християнските сили са изтласкали мюсюлманските владетели от Иберийския полуостров.

" Непокорна Франция " в извънредно ляво

Крайнолевият политик Жан-Люк Меланшон, водач на партията " Непокорна Франция ", също организира протест през днешния ден във френската столица. В проявата участваха стотици поддръжници на Меланшон, който за трети път се бори за президентския пост.

Кандидатът на десницата

Валери Пекрес, която се самоопределя като " една трета Тачър, две трети Меркел ", завоюва поддръжката на френската консервативна партия " Републиканците " за президентските избори следващата година, заяви след края на първичните си избори партията, представена от Ройтерс и Франс прес.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че ръководителката на района Ил Дьо Франс ще завоюва най-вече към 11 на 100 от гласовете на изборите през април следващата година, което й дава дребни шансове да доближи даже до втори тур, камо ли да го завоюва.

Пекрес победи противника си Ерик Сиоти с 61 на 100 от гласовете на близо 140 000 поддръжници на партията. Смята се, че тя може да получи поддръжката на дясноцентристките гласоподаватели, от които Макрон зависи значително. Тя обаче ще има потребност и от поддръжката на по-консервативни гласоподаватели.

Макар и по-умерена от Сиоти, Пекрес и останалите претенденти за номинацията на " Републиканците " се ориентираха надясно по въпроси като имиграцията и опазването на реда. Тя даде обещание да понижи на половина броят на издаваните позволения за престояване за мигранти от страни отвън Европейски Съюз, да наложи по-строги присъди в квартали, където полицията е подложена на напън, както и да забрани на дами, съпътстващи децата си на учебни излети, да носят мюсюлманско було за глава.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР