Първият подарък в коледната история на човечеството е направен с

...
Първият подарък в коледната история на човечеството е направен с
Коментари Харесай

Неочаквана истина: Дядо Коледа спасява девици от проституция

Първият подарък в коледната история на човечеството е изработен за да се пресече срамната търговия с женска плът. Дарителят е Свети Никола, архитип на положителния дъртак Дядо Коледа.

Никола е роден през 270 година в средиземноморското пристанище Патара. Единствен наследник е в заможно християнско семейство. Родителите му умират до момента в който е още дете. Отгледан е от от чичо си, свещеник на Патара. Той го вкарва в храма и го посвещава в нравствен ранг.

Изображение на Св. Никола от ХIII век в Синайския манастир, Египет
През 325 година Никола взе участие в Никейския събор, който би трябвало да реши различията в Църквата. Тук води война против арианите и пази правилата на Източното православие.

Легендата споделя, че по време на дебатите зашлевил плесница на еретика Арий.

Никола умира на 6 декември 343 година Канонизиран е, мощите му са пръснати по света, частици от тях има и в наши храмове. Понеже е бил свещеник на малоазийския град Мира, светецът е титулуван Никола Мирликийски. Известен е и като Никола Чудотворец поради множеството чудеса, които е направил.

Когато тръгнал да се поклони на Божи гроб, в морето се разразила стихия. Един моряк паднал от върха на корабната мачта. Всички мислели, че е умрял, само че с молитва Никола го вдигнал на крайници.

После успокоил вълните. Оттогава е заповедник на морската буря и покровител на моряците.

Много мъчения и гибел видели очите на Никола при император Диоклециан. Затворите били претъпкани с християни, самият той бил окован. С чудодейната си мощ Никола съумял да избави трима пандизчии от екзекуция. Затова през днешния ден наказаните му палят свещи зад решетките.

По време на огромния апетит през 311-312 година транспортен съд хвърлил котва в пристанището на Мира. Трюмът му бил натежал от жито за двореца в Константинопол.

Никола заръчал на моряците да разтоварят част от зърното, с цел да нахрани гладните. Те отказали, само че чудотворецът им заречен, че товарът ще си остане същият. Нито едно зърно няма да липсва, уверил ги той.

В Константинопол станало ясно, че не е излъгал. Ето за какво Свети Никола е настойник и на търговците. На тези, които продават колбас от 5 лв. за 15 лв., тъй като със съответните молебствия качеството е нараснало.

Най-благородния жест Свети Никола прави по Коледа. Историята мълчи коя тъкмо е годината на благодеянието.

Като вървял по улиците на Патара, чудотворецът чул стонове от един дом. Баща се вайкал, че е опустошен, стигнал е до просешка сопа. Принуден е да прати трите си дъщери да проституират по околовръстните пътеки край града.

Свети Никола не позволява тази несправедливост! През прозореца на дома той хвърля три кесии с жълтици. По една за всяка мома. Девиците са избавени от лапите на порока, а светията става патрон и на милосърдните банкери.

Бащата благодари на Св. Никола за дарението
Когато прави това милосърдие, Никола е облечен в зелена одежда. Автентичната дреха на Дядо Коледа също е зелена. Така е изобразяван той в първите рисунки, които се появяват през XVII век. Добрият дъртак е в зелено до XIX столетие, когато стартират да го обличат в разнообразни премени.

Дядо Коледа, нарисуван от американския илюстратор Томас Наст. През втората половина на XIX век той основава физиономията, която всички познаваме
Заслугата за модерния облик на Дядо Коледа е на американския илюстратор Томас Наст. През втората половина на века той основава физиономията, която всички познаваме. От картинките гледа добросърдечен белобрад дядо с кожен калпак и кожух. В едната ръка държи лула, в другата носи дарове.

Червената тога, обточена с бяло, е добавена по-късно от „ Кока-Кола “. Всъщност това са цветовете на фамозната марка. През годините компанията наема редица художници, които да излъскат облика на Дядо Коледа и да го създадат рекламно лице.

Древен текст разказва събитието
Житието на Свети Никола е съхранен в няколко редакции. Там е разказан епизодът със спасяването на девиците от лапите на порока. Твърди се, че архитипът на Дядо Коледа прави благодеянието три пъти. Последователно подарява торба злато на всяка мома. Ето истинският текст на античния документ:

„ Един прекомерно богат гражданин на град Патара внезапно изгубил положението си и изпаднал в огромна сиромашия. Привикнал към благосъстояние, той не бил в положение да се бори с изкушенията на бедността и замислял към този момент по безчестни пътища да доставя средства за живот на себе си и на своето семейство, което се състояло от три дъщери. Той имал желание да пожертва достойнството на дъщерите си.

Но той не съумял да извърши своето греховно желание, тъй като бил избавен с навременната помощ на Свети Никола. Като разбрал за бедственото му положение, Божият ласкател нощно време му подхвърлил през прозореца огромна торбичка със злато. Като се събудил сутринта, нещастният татко колкото да могъл да повярва на непредвиденото благосъстояние.

Работите му се поправили и неотдавна той омъжил най-голямата си щерка. Свети Никола решил по същия метод да устрои ориста и на останалите дъщери. След известно време той отново подхвърлил такава торбичка със злато. Наредена била почтено и втората щерка и зарадваният татко излял пред Бога своите усеща на признателност.

„ Милосърдни Боже, който си ни изкупил със своята кръв и в този момент ме удържаш от грях и непочтеност – молил се той, – покажи ни тоя, който служи за оръдие на твоята благост; покажи ни тоя земен ангел, който ни избавя от грях и освобождава от порочни замисли! “

Това предпочитание било изпълнено. Една нощ той чул по какъв начин някой отворил прозореца и хвърлил също такава торбичка, както и по-рано. Бързо станал, затичал се след своя покровител и познал Никола, който в същото време управлявал Патарската епархия в неявяване на своя чичо, който отпътувал за Йерусалим.

Той паднал пред нозете му и проливайки сълзи на признателност, споделил: „ Ако не беше те пратил Господ да ни спасиш, аз не щях да устоя срещу изкушенията и бих увлякъл в грях и непочтеност почтените си дъщери “.

Източник: в. Труд
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР