Длъжностни лица използват футбола, за да подчертаят притесненията за климата в екологично крехкия регион Ладак в Индия

...
Първият по рода си съобразен с климата“ футболен турнир е
Коментари Харесай

Първият по рода си „съобразен с климата“ футболен турнир е в ход в отдалечения пустинен регион на Индия Ладак , екологично крехка територия, където кислородът е оскъден и дишането е трудно

От AIJAZ HUSSAIN, 5 септември 2023 г., 2:42 ч. Храна и местно отглеждани плодове.

„Използване благоприятен за климата футболен турнир е скромно начало. Ние сме решени да се борим с изменението на климата (в Ладак) на много нива“, каза Гиалсън.

Сгушен между Индия, Пакистан и Китай, регионът е известен със своята негостоприемност все пак девствени високопланински проходи и обширни речни долини. В миналото е бил важна част от прочутия търговски път на Пътя на коприната.

В по-нови времена Ладакх се сблъска както с териториални спорове, така и с явните последици от изменението на климата. Неговите рядко населени села са били свидетели на променящи се метеорологични модели, които са променили живота на хората чрез наводнения, свлачища, суши и миграции.

Хилядите ледници на Ладакх, които помогнаха да се нарече скалистият регион една от „водните кули на света“, намаляват с тревожна скорост, застрашавайки водоснабдяването на милиони хора. Топенето се влоши от увеличаването на местното замърсяване, което се влоши поради милитаризацията на региона, допълнително засилено от военното противопоставяне между Индия и Китай от 2020 г. насам.

С С повече от 300 слънчеви дни годишно, Ладакх получава само около 4 инча (100 милиметра) валежи годишно, главно през зимата. През юли броят им се покачи до 1,69 инча (42,8 милиметра) валежи само за един месец - най-високият от три десетилетия.

„Последните тенденции показват ясни промени в климатичните модели“, каза Мухтар Ахмед от индийския метеорологичен отдел.

Местните власти казват, че футболните мачове са били организирани, като се имат предвид някои от тези опасения за климата.

„Цялото ДНК на турнира е много органично“, каза Шамим Мерадж, който съветва местната администрация относно организирането на турнира.

„Жаден си, отиваш до дозатора и напълваш бутилката си или пиеш като ученик от чешмата“, каза той. „Гладен си, отиваш да вземеш малко плод.“

___

Следете отразяването на AP за климата на https://apnews.com/climate-and- околната среда и Африка на https://apnews.com/hub/africa

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР