Първият нощен влак между Берлин и Париж пристигна във френската

...
Първият нощен влак между Берлин и Париж пристигна във френската
Коментари Харесай

За 14 часа в „Ренесанса на спалните вагони“: Пристигна първият нощен влак от Берлин до Париж

Първият нощен трен сред Берлин и Париж дойде във френската столица след повече от 14 часа пътешестване. Макар и с 12 минути забавяне влакът дойде под звуците на победоносна музика и под погледите на многочислените наблюдаващи на Gare de l'Est, разяснява Агенция Франс Прес.

" Това е позитивен, екологичен и европейски знак, от който се нуждаем сега ", декларира френският министър на превоза Клеман Боне.

Лично Дядо Коледа и елфите посрещат гостите

Ерван Лукас, член на делегацията на Френско-германското младежко бюро, поканен на това първо пътешестване, е очарован от новата линия, която е очаквал " с неспокойствие ".

Свикнал да пътува с трен денем - сред Берлин, където живее, и Париж, където живеят родителите му, той се радва, че " пропуснатите връзки на гарата във Франкфурт ще останат в предишното " с помощта на новата директна връзка.

Засега са планувани три курса седмично, които ще потеглят от Париж във вторник, четвъртък и събота, а от Берлин - в понеделник, сряда и петък. От октомври 2024 година услугата би трябвало да стане ежедневна.

Пристигането в Париж е планувано за 10:24 часа, макар че съгласно множеството участници в първото пътешестване това е малко късно. В Берлин влакът идва в 8:26 часа.

Става въпрос за двата бързи влака София – Варна и пътническия трен от Карнобат за Варна

Връзката сред Берлин и Париж се прави с влаковете Nightjet, благосъстоятелност на австрийската компания ÖBB, пионер във възраждането на нощните влакове в Европа. Тя предлага разнообразни благоприятни условия - от кушетки до седалки и спални вагони със независими стаи за един, двама или трима души. Германските медии разясняват, че това е Ренесансът на спалните вагони.

" Добре, че нашите австрийски сътрудници разполагаха с съоръжение. Те имаха визията и интелигентността да се ангажират с нощните влакове ", когато множеството компании се отказваха “, съобщи основният изпълнителен шеф на SNCF Жан-Пиер Фаранду при идването на влака.

Кандидатите би трябвало да са навършили 20 години, не е нужен предходен опит

Австрийската компания влага обилни средства в нощни влакове, в това число в нови влакове, откакто през 2010 година Западна Европа последователно закриваше множеството си нощни направления.

От 2020 година, в отговор на известността на типовете превоз, които отделят по-малко CO2 от самолетите и колите, Франция също реши да възроди нощните влакове.

През 2016 година във Франция останаха единствено две такива линии: едната, която се движи от Париж до Пиренеите - Латур-де-Карол или Портбу през Тулуза - и Алби, а другата - от Париж до Бриансон в Алпите.

Целта е до 2030 година да има 10 такива линии. Колективът Oui au train de nuit прикани за откриването на към тридесет нови влака и за по-мащабни вложения, макар че Франция не възнамерява да купува нови влакове преди 2025 година

През идващите години асоциацията на държавните железопътни компании от Германия, Австрия, Швейцария, Чехия, Белгия, Холандия и Франция желае да свърже 13 европейски градове с железопътен превоз за една нощ.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР