Първият министър на Северна Ирландия Пол Гиван обяви оставката си

...
Първият министър на Северна Ирландия Пол Гиван обяви оставката си
Коментари Харесай

Премиерът на Северна Ирландия подава оставка на фона на недоволството след Брекзит

Първият министър на Северна Ирландия Пол Гиван разгласи оставката си на фона на недоволството на синдикатите по отношение на митническите съглашения след Брекзит в английската провинция, които съгласно тях заплашват мястото на Северна Ирландия в Обединеното кралство, оповестява Българска телеграфна агенция.

Обявената оставка основава нова политическа рецесия и интервал на неустановеност в Северна Ирландия, в миг, когато Лондон и Брюксел са ангажирани в интензивни полемики по отношение на Протокола за Северна Ирландия, който вкара пораждащи несъгласия контролни процедури.

Днешният ден "бележи края на това, което беше привилегията на моя живот, да бъда министър председател на Северна Ирландия ", се споделя в изказване на Гиван.

Оставката му води и до отдръпването от власт на вицепремиерката Мишел О'Нийл от републиканската партия "Шин фейн ", с която неговата Демократична юнионистка партия (ДЮП) споделяше властта. Впоследствие английският министър, отговарящ за Северна Ирландия, Брандън Луис, сподели, че е "изключително отчаян " от това решение и прикани ДЮП да излъчи "незабавно " министър председател на Северна Ирландия.

"Приоритетът на държавното управление на Обединеното кралство е да види изпълнителна власт на Северна Ирландия, която работи за по-добро, по-проспериращо и споделено бъдеще за всички хора в Северна Ирландия ", добави Луис.

Юнионистите от ДЮП заплашваха в продължение на месеци да смъкват районното държавно управление поради опълчването си против митническите съглашения след Брекзит, които те жигосват като създаващи граница в Ирландско море.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР