Първият ми смартфон беше Xperia. Осъзнавам колко необективно е да

...
Първият ми смартфон беше Xperia. Осъзнавам колко необективно е да
Коментари Харесай

Xperia 1 – Висока летва или последен опит за Sony?

Първият ми смарт телефон беше Xperia. Осъзнавам какъв брой необективно е да стартирам ревю с сходно изречение, само че повярвайте ми, няма по-тъжен човек от мен, когато би трябвало да бъде оценено актуалното състояние на мобилното поделение на Sony. Не мога да бъда сигурен какви са факторите, които доведоха до нежеланата обстановка – може би присъщата за японците липса на еластичност при взимането на бързи и виновни решения, неналичието на предпочитание за смяна, ротациите в управителните позиции...

Не ме разбирайте неправилно – Xperia имаха и имат доста качествени устройства – моят Xperia Ray работи и до през днешния ден, а 7 години по-късно към момента има към 300 ppi плътност на пикселите в екрана и поразителна бляскавост. Z серията беше ужасно известна, освен поради солидната си направа и резистентност на стихиите, само че и поради отличните датчици в камерата, бързите процесори и интеграцията с PlayStation.

Разбира се, не всичко е толкоз черно и не всичко е изгубено. Преди известно време тествахме Xperia XZ2 Compact, който подсети за положителните години на мобилното поделение на Sony и намокри ъгълчетата на очите ми със сълзи на носталгия. Ясно беше обаче, че с цел да се съревновава с новите огромни играчи – в лицето на китайските марки – Sony и Xperia трябваше да предложат нещо напълно друго, ново и свежо. Тук на сцената идва Xperia 1 – последният флагман на компанията, в който японците са минали доста граници, за смут на консервативните им самурайски предшественици. Ще бъде ли това задоволително, с цел да се трансформира още веднъж Xperia в желано оръжие на модерните фенове на джаджи? Предстои да разберем.

Xperia 1 – спецификации и първи усещания
Xperia 1 има неконвенционален форм-фактор, въпреки в днешно време това да значи само друго отношение на страните на правоъгълника. Поставянето на 21:9 екран е най-отличителната характерност в този смарт телефон, а дизайнът е употребява детайли от Z3 и XZ3. Първото усещане е за доста стилно и качествено устройство, а по-високият растеж не се усеща толкоз, колкото допусках в началото.

Има много неща, които да харесат на потребителите, в дизайна на Xperia 1. Sony не престават да държат на омнибаланса и симетричната си философия, отказвайки да се яхнат на влака с прорезите, което в моята тетрадка е бонус. Друг прикрит бонус, който харесах от първо допиране, е методът, по който се изважда слота за SIM/SD картите. Лесно можете да го извършите с нокът и няма потребност от досадни иглички и пинове, които са първото изгубено нещо при отваряне на пакета. Друга приятна изненада е обособеният бутон за активиране на камерата, който е с двоен ход – леко натискане концентрира фрагмента, а по-силно – прави фотографията.

 Поставянето на SIM или SD карта е елементарно и не изисква спомагателни принадлежности
Поставянето на SIM или SD карта е елементарно и не изисква спомагателни принадлежности

Физическите размери на Xperia 1 са 167 x 72 x 8.2 милиметра – предвид на солидния 6,5-инчов, 21:9 OLED екран е почтено за почитание достижение. Телефонът освен е пораснал на височина, само че леко се е вталил, което може да бъде
бонус – достигането на краищата на екрана по широчина е елементарно даже за хора с дребни ръце. Материалите, които Sony са употребявали, са обичайните стъклени тил и челен панел с железна рамка, в тази ситуация тя има по-малък радиус и по-изразена кривина. Това прави Xperia 1 комфортна за улавяне, въпреки и малко хлъзгава.

Тук нямаме подложен под екрана датчик за пръстови отпечатъци, той е изнесен отдясно, сред бутоните за тон и този за включване. Лично аз избирам сходно решение – тези датчици към момента са по-точни и бързи от оптичните или звукови, вградени под екрана. Казвайки това обаче, би трябвало да отбележа, че биометричният датчик на Xperia 1 не е от най-бързите на пазара.

 Страничният датчик за пръстови отпечатъци и дребна част от персоналния ми отпечатък
Страничният датчик за пръстови отпечатъци и дребна част от персоналния ми отпечатък

Прави усещане и отсъствието на 3,5 мм аудиожак – сходна наклонност се вижда при много производители, само че аз не мога да приема, че повода е техническа или дизайнерска неспособност да бъде подложен този жак в тялото (Nokia 8.1 да вземем за пример е с дебелина 8 мм и има въпросния жак). Задната част е заета от система от три камери, ситуирани отвесно и леко издадени от главното стъкло.

Sony Xperia 1 спецификации
Дисплей
6,5-инчовият 4К HDR екран е просто прелестен и сигурно една от основните характерности на Xperia 1. В тестванията пиковата бляскавост доближи 673 нита, а защото технологията е OLED, равнищата на черното са съвършени – без светлинни течове, присъщи за LCD екраните с подсветка. Sony настояват, че това е първият 21:9 4К HDR OLED екран в смарт телефон и имайки поради какъв брой странна е цялата тази композиция, съм изцяло податлив да им имам вяра за това изказване.

 Дисплеят на Xperia 1 е доста по-впечатляващ наживо, сходни фотоси не демонстрират целия му искра (особено ПОДБНИ снимки)
Дисплеят на Xperia 1 е доста по-впечатляващ наживо, сходни фотоси не демонстрират целия му искра (особено ПОДБНИ снимки)

Вече загатнах неналичието на разрез като огромен
бонус в актуалната смарт телефон реалност, само че екранът на Xperia 1 има още скрити аса в ръкава си. Sony са вградили много от технологиите, които употребяват при системите за домашно кино и професионалните камери в Xperia 1. Creator Mode да вземем за пример е специфична конфигурация на цветовете на екрана, която обезпечава BT.2020 цветово покритие и 10 бита цвят. Казано по-просто, това е режим, в който цветовете са допустимо най-близки до тези, които виждате в реалност. Този режим може да бъде задействан или оставен на автоматизирана конфигурация, която засича уместно наличие и го включва.

Разделителната дарба от 1644 x 3840 пиксела дава 643 пиксела на квадратен инч, един от най-високите сходни индикатори при смарт телефон въобще на пазара. Разбира се, 4К резолюцията е непокътната за подобаващото наличие – съвсем всички приложения и потребителският интерфейс работят в 2К режим, само Cinema Pro, Album и Videos от вградените приложения употребяват 4К резолюция.

В това решение има смисъл, защото 4К е излишно висока разграничителна дарба за множеството детайли от интерфейса, а поддържането и би източило батерията на Xperia 1 много бързо. Netflix, Amazon, YouTube и други стрийминг услуги, които поддържат 4К могат да се възползват от цялостните благоприятни условия на екрана, само че отношението 21:9 към момента е екзотично и за него наличие мъчно се намира.

Което води до малко размишления в тази посока – дали решението за сходен кинаджийски формат в екрана на Xperia 1 е повече преимущество или минус. Освен очевидното предпочитание на Sony да създадат нещо друго и да се спасят от пословичния японски консерватизъм, сходно решение съгласно мен дава повече позитиви, в сравнение с негативи, а в дълготраен проект може да се окаже още по-добър избор.

По-голямата част от наличието, което поемаме през смарт телефоните всекидневно, се пресъздава във отвесен тип. Допълнителните пиксели във височина при Xperia 1 значат, че ще можете да видите повече постове в Instragram, да прочетете повече от разговора в Messenger и да поемете повече текст, без да се постанова да превъртате. В вероятност, предвид на все по-растящото отношение сред страните на екраните, няма да бъде изненадващо, в случай че след време 21:9 добие същата известност, която сега има 16:9.

Производителност и синтетични проби
От няколко години насам стопирах да върша действителни проби на продуктивността на множеството смарт телефони, които тествам, заради една единствена причина. Всички игри и приложения в Goole Play магазина са по този начин усъвършенствани, че да вървят даже на междинен клас телефон. Защо това е по този начин? Главно поради бизнес модела на магазина – множеството игри и приложения са видимо безвъзмездни, само че изискват понякога да давате по някой лев, с цел да ускорите развиването си. Тъжно или не, това е действителността в мобилния гейминг, най-малко на този стадий. Ето за какво по-задълбочени проби нямат изключително практическо значение.

Xperia 1 разполага с последния чипсет на Qualcomm – Snapdragon 855 и графичен процесор Adreno 640. Което значи, че телефонът е субективно толкоз бърз, който всички останали флагмани при естествена ежедневна приложимост – надали ще усетите някаква разлика. За да бъда правилен на обективността обаче, пуснах няколко синтетични теста за всички от вас, които обичат цифрите.

 Xperia 1 –
Очаквано – резултатите в Geekbench и Antutu подреждат Xperia 1 измежду най-бързите телефони все още. С оглед на това по какъв начин се развива пазара и създаването на приложения и игри, Xperia 1 ще остане толкоз бърз най-малко в околните 3-4 години, тъй че можете да бъде спокойни в този аспект.

Софтуер
Обикновено зоната " програмен продукт " е непокътната за смарт телефони със мощно изменен интерфейс, които са много надалеч от чистия Andoid. И въпреки казусът с Xperia 1 да не е напълно подобен, има няколко потребни екстри, които Sony са добавили без да утежняват прекалено много системата.

One handed mode
Режимът за работа с една ръка е изцяло наложителен при толкоз ексцентрично отношение на страните. На процедура даже консуматор с ръце на Кинг-конг няма да може да стигне най-горната част на екрана, в случай че е хванал Xperia 1 обикновено (с позиция на палеца върху четеца на пръстови отпечатъци). Тази алтернатива не е нова, само че тук е полирана още – две бързи натискания върху Home бутона свиват интерфейса по този начин, че да е комфортен за постигане с една ръка. Можете да го преместите вдясно или вляво, а когато натиснете върху празното място, което се образува, се връщате в естествен режим на работа.

 Xperia 1 –
Side Sense
Това е една от забавните за мен нововъведения в този смарт телефон и въпреки да припомня за Edge Panel в Samsung устройствата, при Xperia 1 реализацията е малко по-различна. Става дума за две чувствителни зони в двата края на екрана (можете да настройвате размера и позицията им), които записват допиране и извеждат в допълнение меню, в което можете да сложите приложения, директни пътища и други потребни неща. Системата изисква несъмнено заучаване, заради което съществува и малко управление, което да ви помогне да е употребявате.

Разделяне на екрана
Една по-полезна и лесна за потребление алтернатива е опцията да разделяте по хоризонтала екрана и да задавате двойки приложения, които да започват по едно и също време в този режим. Например YouTube в горната част и Chrome браузра в долната. Можете сами да създавате сходни двойки и да ги поставяте в Side Sense панела.

Game Enhancer
Тази функционалност е много ясна за всички – тя цели да усъвършенства телефона за игра. Има две съществени функционалности – първата е да работи като насочна точка, от която пускате всички игри, конфигурирани на телефона, а втората да добави някои потребни функционалности – да вземем за пример запис на видео до момента в който играете, унищожаване на досадни вести и други сходни.

Камери, тон и Cinema Pro
Макар и малко късно, Xperia се яхна на вълната с многокамерни системи при смарт телефоните. Тройната система в Xperia 1 се състои от изпитаната към този момент композиция от съществена камера с 12MP датчик и 26мм оптика, апертура f/1.6 и оптична стабилизация, втора телефото камера с 2х оптичен зуум, 12MP датчик, апертура f/2.4 и още веднъж оптична стабилизация и трета широкоъгълна камера с 12MP датчик закрепен фокус и апертура f/2.4.

 Sony към този момент публично е в играта с тройни камери - системата е гъвкава и работи добре
Sony към този момент публично е в играта с тройни камери - системата е гъвкава и работи добре

Резултатът е много гъвкава система, която може да прави доста неща за потребителите. И различен път съм казвал, че уменията ми във фотографията съпеничат на тези в бродирането, само че това въпреки това е тъкмо пробата, от който всеки смарт телефон има потребност – въпреки всичко професионален фотограф може да изкара добър кадър от съвсем всичко. Именно заради тази причина хитрините, които Sony са заели от Alpha подразделението си за професионални камери, са извънредно привлекателни за аматьор като мен.

 Xperia 1 –
 Xperia 1 –
 Xperia 1 –
 Богати и наситени цветове при хубаво осветяване
Богати и наситени цветове при хубаво осветяване

 2х зуум
2х зуум

 Xperia 1 –
 При прилагане на широкоъгълната камера се виждат fisheye резултат в края на фрагмента
При прилагане на широкоъгълната камера се виждат fisheye резултат в края на фрагмента

 Слефи камерата... е толкоз добра, колкото обекта, който снима допускам...
Слефи камерата... е толкоз добра, колкото обекта, който снима допускам...

 При едва осветяване Xperia 1 прави отлични фотоси с доста елементи и малко звук
При едва осветяване Xperia 1 прави отлични фотоси с доста елементи и малко звук

На първо място оптичната стабилизация е нещо в действителност незаменимо, изключително при телефото камерата и снимането на видеа при нарастване или с висока резолюция. Още повече тази добавка има значение при нощните фотоси с по-дълга експозиция. EyeAF е различен потребен инструмент, който разрешава фокусът да бъде позициониран върху очите на даден човек и да ги следи дълготрайно – тази функционалност работи поразително добре. Всичко това, дружно с обичайно положителните датчици на Sony, които съвсем всички съперници употребяват в камерите на телефоните си, прави фотосите, направени с Xperia 1 доста приятни. Телефонът може да записва 4К HDR видео, а също по този начин и видеа на занимателен каданс със скорост 960 фрагмента за секунда.

Преди да мина към Cinema Pro приложението, което може да ви трансформира в същински холивудски режисьори, ще кажа няколко думи за звука. Xperia 1 употребява хибриден стерео сетъп, в който представителят за позвънявания се употребява като втори високоговорител. Системата е добре позната и употребена през годините, тук Sony са се справили доста добре с осъществяването и. В моите проби силата на звука беше към 82 децибела, изцяло задоволително, с цел да чуете повикване и даже музика и при най-шумен сюжет. Качеството също е на равнище, с съвсем отсъстващи хармонични изкривявания даже при високи равнища на звука – най-вероятно поради солидната структура на телефона. Тук височината на телефона е спомагателен
бонус, поставяйки двата представителя на по-голямо разстояние един от различен и засилвайки стереоефекта.

 Xperia 1 –
Cinema Pro
Освен общоприетото приложение за камерата, Sony са добавили щипка холивудски искра с приложението Cinema Pro, което заема много неща от CineAlta дивизията за професионални камери. Казано най-просто, Cinema Pro дава доста комфортен интерфейс за основаване на видео наличие – от надзор на фрагментите за секунда и резолюцията, през разнообразни предефинирани цветови настройки (професионални освен това - VENICE CS, Strong/BU60 YE60, Bright/BU20 YE60, Soft/YE80, String/BU100, Cool/BU60, и Deep/YE40 ), скорост на пандиза, експозиция, ISO и други. С този инструмент можете да създадете в действителност професионално изглеждащи видеа, в случай че имате интерес и предпочитание в тази сфера. За всичко останало можете да употребявате и вграденото камера приложение – за по-непретенциозните консуматори то е изцяло задоволително.


Живот на батерията
Xperia 1 има 3300 mAh потенциал на батерията, което за флагман с сходен размер наподобява малко. Като прибавим към относително скромния потенциал 4К HDR екрана и мощния чипсет, не е учудващо, че ще изстискате от смарт телефона малко повече от 24 часа усилена приложимост. Ако сте доста деликатни с това, което вършиме, можете да съумеете да изкарате и два дни без зареждане, само че предвид на всички функционалности, които има телефона, по-добре пригответе зарядното.

Говорейки за зарядно, Sony са присъединили 18-ватов блок, който зарежда батерията на Xperia 1 от 0 до 50% за към 30 минути. Пълното зареждане при изкючен телефон лиши тъкмо 1 час и 42 минути. И до момента в който тези числа не са впечатляващи, сигурно са стъпка напред за Sony в това отношение. Струва си да загатна, че зарядното употребява двустранен USB-C кабел, което е спомагателен
бонус.

Финални думи
Дали Xperia 1 ще може да предложи на потребителите задоволително, с цел да измъкне мобилното поделение на Sony за косата сходно на Барон Мюнхаузен? Според мен това е по-важният въпрос, тъй като като чист хардуер този смарт телефон е прелестен – от него няма какво повече да се желае. За страдание, в модерната мобилна реалност това не всеки път е задоволително, с цел да накара потребителите да бръкнат в джобовете.

За почитатели на марката Xperia 1 несъмнено е добра и радостна вест – всичко, което Sony са вложили в този телефон е на равнище и е огромен скок, спрямо всички прародители. В някои аспекти Xperia 1 даже изпреварва конкуренцията (каквато е и идеята) – основно прелестният 21:9 OLED екран с 4K резолюция и HDR. И макар че сходно наличие към момента е екзотика, по-добре да имате средствата да го възпроизведете и да не го ползвате, в сравнение с противоположния случай.

Системата от камери е доста усъвършенствана и въпреки към момента да изостава от водачите в мобилната снимка, Xperia 1 е много близо – изключително при нощните фотоси (дори без съществуване на специфичен нощен режим). Добавката на оптична стабилизация при две от камерите, разнообразни софтуерни трикове, взети от Alpha подразделението на компанията, както и чудесният Cinema Pro инструмент, изцяло компенсират всевъзможни остатъчни неналичия.
Лично на мен доста би ми се желало да видя Xperia марката още веднъж в сериозна конкуренция с останалите – не тъй като съм подведен почитател, а основно тъй като конкуренцията е добра най-много за потребителите.

 Xperia 1 –
Сериозно бих се замислил обаче, в случай че би трябвало да извадя личните си, морно спестени от скромната журналистическа заплата, средства, с цел да се сдобия с Xperia 1. Цените на тези ултрапремиум (както обичат да ги оправдават маркетинг звената) смарт телефони стават все по-нереални. Предполагам времето ще покаже дали Xperia 1 ще се окаже спасителят в портфолиото на Sony или ще бъде запомнен в историята като последният механически върхов модел на компанията.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР