Първият медицински хеликоптер за България извърши тестов полет. Българска делегация

...
Първият медицински хеликоптер за България извърши тестов полет. Българска делегация
Коментари Харесай

Първият медицински хеликоптер за България извърши тестов полет

Първият медицински хеликоптер за България извърши тестов полет. Българска делегация с шестима представители на Министерството на здравеопазването и двама представители на авиационния оператор „ България Хели Mед Сървиз ” ЕАД са на посещаване в базата на Leonardo S.p.A в италианския град Верджате.

„ Комисията е почнала техническото приемане на летателната машина, а организацията по прелитането до България ще се реализира доникъде на януари 2024 година, след което хеликоптерът ще бъде лицензиран у нас “, съобщи заместник-министърът на опазването на здравето проф. Илко Гетов.

Междувременно първите три екипа на Центъра за незабавна здравна помощ по въздуха ще бъдат изпратени на 5-дневно образование в Центъра за подготовка на медицински екипи в Италия. По време на курса те ще се срещнат с хеликоптера и техническите му параметри, с здравното съоръжение и с ограниченията за сигурност при осъществяване на авиомедицински превоз. Всеки екип ще организира 4-5 полета в разнообразни условия и при разнообразни обстановки преди вдишване на първите наряди.

„ Центърът за незабавна здравна помощ по въздуха е формиран от три съществени структури – Координационна централа, която е най-важното структурно звено, Административно-стопанския бранш и шестте районни бази. През идната година сме планували образования за придобиване на професионални качества – процедура и езиково образование на чиновниците, които са назначени в районните бази “, уточни Борислав Петров, ръководител на Административно-стопанския бранш в ЦСМПВ.

„ Екипите към този момент са подбрани. Те са получили медицински документи за валидност за летателна работа и са минали курс на образование за работа на борда на въздухоплавателното средство, както и опреснителни спомагателни курсове във връзка с реанимационни техники и незабавна медицина “, изяснява проф. Любомир Алексиев – основен координатор на експертния съвет по здравна активност в региона на авиационната медицина и помощ по въздуха към Министерството на здравеопазването.

По думите му Центърът към този момент е подготвен за работа, Координационната централа е готова и оборудвана, като следва образование на диспечерите, които ще работят там, проби с Националната система 112 и Центровете за незабавна здравна помощ./Нова.бг

Източник: breaking.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР