Първият кораб, натоварен със зърно, потегли от Одеса и утре

...
Първият кораб, натоварен със зърно, потегли от Одеса и утре
Коментари Харесай

Първият кораб, натоварен със зърно, потегли от Одеса

Първият транспортен съд, претрупан със зърно, потегли от Одеса и на следващия ден се чака да доближи Истанбул, заяви турската частна телевизия НТВ. Корабът отплава според съглашението от 22 юли сред Русия, Украйна, Организация на обединените нации и Турция за безвредно превозване на украинско зърно към международните пазари, съобщи Българска телеграфна агенция.

Турското министерство на защитата заяви, че корабът " Разони ", плаващ под флага на Сиера Леоне, е потеглил за Ливан. В изказване на Организация на обединените нации се показва, че корабът транспортира 26 хиляди тона царевица, показва Асошиейтед прес. Новината удостовери украинският министър на инфраструктурата Олександър Кубраков, съобщи Ройтерс.

" Първият транспортен съд със зърно след #руската експанзия напусна пристанището. Благодарение на поддръжката на нашите партньорски страни и Организация на обединените нации, ние успяхме да използван напълно съглашението, подписано в Истанбул ", написа той в Туитър. Плавателният съд плава за ливанското пристанище Триполи. Утре корабът " Разони " се чака да стигне в Истанбул, където ще бъде инспектиран, преди да продължи.

Според Кубраков отключването на украинските пристанища ще обезпечи минимум един милиард $ валутни доходи за стопанската система на Украйна и опция за селскостопанския бранш да възнамерява идната година, отбелязва АП. В изказването на турското министерство се споделя, че и други кораби ще отплават от украинските пристанища през безвредните коридори в сходство със съглашението от 22 юли. Целият надзор на доставките ще се реализира в центъра в Истанбул, а корабите ще бъдат следени със спътници и дронове, разяснява НТВ. В турски териториални води няма да бъдат допускани съдове, които стопират сигнала си или не дават транспарантни сведения за пристанищните пунктове, към които плават.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР