Първият концерт от пролетното издание на фестивала Дни на музиката

...
Първият концерт от пролетното издание на фестивала Дни на музиката
Коментари Харесай

Руски топпианист е звезда на фестивала в Балабановата къща

Първият концерт от пролетното издание на фестивала Дни на музиката в Балабановата къща ще е отдаден на великия бас Борис Христов.

В „ Златни български гласове” ще вземат участие младата ни оперна звезда от Академията на миланската Ла Скала Божидар Божкилов, мецосопраното Виолета Радомирска, тенорът Михаил Михайлов и сопраното Стефани Кръстева.

Те ще пеят в акомпанимент на пианистката Боряна Ламбрева. Концертът ще стартира тази вечер от 18.30 часа в Балабановата къща.



„ Борис Христов постоянно ми и бил доста непосредствен – той е бил правист, аз също съм правист, той е бас, аз – също. Специализирал съм в Българския културен институт в Рим, който е в къщата дарена от него”, описа басът Божидар Божкилов.

Младият българин бе признат при започване на предходната година в ателието /академията/ на Ла Скала. „ След два месеца шефът ни заяви след един концерт, че затваряме поради карантината.

Взех си един куфар с облекла за две седмици и се върнах тук. Останах цели 6 месеца”, изясни Божкилов.

Пролетното издание на фестивала ще продължи със серия концерти през май, юни и юли. Следващата демонстрация ще е на следващия ден в Малката Базилика, където цигуларят Марио Хосен ще изнесе на-големия си концерт от 2007 година насам.

За него идва пианистът от Швейцария Адриан Йотикер. Двамата готвят пиесите на Брамс.

На 1 юни ще има огромен концерт за децата на Римския стадион. Той е наименуван „ Римският стадион посреща Али от страната на джаза.

Другото огромно име на пролетното издание на Дни на музиката в Балабановата къща – съветският пианист Сергей Редкин ще отсрочи концерта си от 2 за 30 юни.

Редкин взе участие в състезанието за пианисти на Белгийското кралско семейство и е един от петимата реализатори, класирали се за финалните концерти.

Никой не бил очаквал да стигне толкоз напред.

В момента съветският пианист е затворен в едно имение до Брюксел, дадени са му партитурите за едно комплицирано произведение и той има 10 дни да се приготви, изясни артистичният шеф на фестивала Мила Павлова.

Концертът на Сергей Редкин ще е също в Малката Базилика.

С концерт през юли ще приключи пролетното издание на фестивала.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР