Първият и единственият ангажимент на всяко българско правителство е към

...
Първият и единственият ангажимент на всяко българско правителство е към
Коментари Харесай

Гърдев за РСМ: Петков има ангажимент към България, Чернева не може да промени споразумението

Първият и единственият ангажимент на всяко българско държавно управление е към българския народ. Съветникът по външна политика на премиера Весела Чернева няма никакви права да внася нито в Народното събрание, нито в Министерски съвет някакви отстъпления или оферти, които са отвън съдружното съглашение в частта му за районен съд Македония.

районен съд Македония би трябвало да покаже безусловно ясна и безапелационна воля, че може да съблюдава Договора за другарство и добросъседство, който е подаден в Организация на обединените нации и е признат от нашите сътрудници от Европейския съюз.

„ ИТН “ няма да допусне оттегляне от съдружното съглашение в частта му за РСМ, тъй като не видяхме досега ясна и поредна линия от страна на Скопие за спазването на правата на българите и тяхната недискриминация.

РСМ е предпазена от съветската или някаква друга хибридна война посредством участието си в НАТО. В случай на заплаха България постоянно ще ѝ помогне.

Това съобщи в изявление за БГНЕС Димитър Гърдев, интернационален секретар на партия „ ИТН “ и ръководител на Комисията по външна политика в 46 Народно заседание.

През последните седмици интензивно в българското общество се разисква въпросът за уговорките, които министър председателят Кирил Петков е поел, с цел да се вдигне ветото за започване на договаряния на РСМ за участие в Европейски Съюз.

„ Първият и единственият ангажимент на всяко българско държавно управление е към българския народ. Всички останали неща са разследване и те не могат да бъдат разнообразни от отбраната на българските национални ползи “, акцентира Димитър Гърдев.

Експертът по интернационалните връзки е безапелационен: Властите в Скопие би трябвало да покажат безусловно ясно и безапелационно волята си, че могат да съблюдават междудържавния контракт, който е признат и подписан от България и РСМ. Договорът за другарство и добросъседство от 2017 година е интернационален ангажимент. Той е подаден в Организация на обединените нации и признат от нашите сътрудници от Европейски Съюз.

„ Ние нямаме нищо ново, което да сме поставяли като изискване и условие към РСМ, с изключение на да изпълнят уговорката си към този документ от най-висш сан “, добави Гърдев.

По отношение на позицията на съветника по външна политика Весела Чернева и нейното въздействие върху Петков за взимането на решения по разногласието с РСМ, Гърдев съобщи: „ Не съм чувал публични изказвания от госпожа Весела Чернева. Познавам я персонално, тя също присъстваше на съдружните договаряния. Не съм чул да се отхвърлят от тази позиция, която те тогава подписаха. Ако тя направи такива изказвания в публичното пространство, естествено, че ще имаме реакция “.

Той подсети, че госпожа Чернева би трябвало да знае мястото си.

„ Независимо от позицията на външнополитически консултант, тя е единствено консултант. Тя няма безусловно никакви права да слага и да внася нито в Народното събрание, нито в Министерски съвет някакви отстъпления или оферти, които са отвън съдружното съглашение. Нека ясно да назовем до каква степен се простират нейните отговорности и оттова нататък да няма никакви исблъсъци с министъра на външните работи. Теодора Генчовска директно отговоря за външната политика на страната в Министерски съвет. Нейните изказвания, оферти и дейности са само облечени в правда и в действие “, акцентира Димитър Гърдев.

Според него не може да има опълчване сред съветника и Министерство на външните работи.

„ То не е сложено на законна основа. Не може да се твърди от един консултант на министър-председател и да се внушава на експертите и държавни дипломатически чиновници по Закона за дипломатическата работа в Министерство на външните работи каквото и да е. Техният директен началник е министърът на външните работи, който носи отговорност за цялостната политика и приканвам всеки един, който попада под някаква форма на напън или под някаква форма на такова подстрекателство, ясно да разбере какъв е статутът на министъра на външните работи и какъв е статутът на съветника “, добави още Димитър Гърдев.

Според него не би трябвало да се вършат никакви отстъпки с правата на нашите сънародници, тъй като тук става дума за европейски полезности.

„ Спорът с РСМ е за европейските полезности – съблюдаване на човешки права, отбрана от дискриминация, унищожаване на език на омразата “, сподели той и добави, че е доста значимо да се откри и обща позиция за противоречивото минало и да има помиряване: „ Държим да се отворят архивите на комунистическите секрети служби на Македония, с цел да забележим какви са основанията за репресии и ще забележим там неща, които в действителност са ужасяващи “.

Димитър Гърдев разяснява и поста на Слави Трифонов във Facebook.

" Написаното би трябвало да бъде обсъждано като предизвестие към политиците и държавниците, които сега интензивно вземат участие в преговорния развой с РСМ. По-нататък самият Слави Трифонов обясни, че има реализирано съдружно съглашение, в което аз като интернационален секретар на партия „ ИТН “ водех преговорния екип и персонално участвах в неговото създаване. Много добре си припомням какъв брой бяха дълги дебатите – съвсем 7 часа, от които 2 часа и половина единствено по този въпрос. Много ясно сме дефинирали каква е позицията на съдружните сътрудници. Тя включва постигнатото досега – Декларацията на 44 Народно събрание, Рамковата позиция на Министерски съвет и Становището на Българска академия на науките “, напомни някогашният ръководител на Комисията по външна политика. Той уточни, че по отношение на концепциите за „ един по-активен разговор и по-засилено съдействие и партньорство, оставихме, с изключение на спазването на тези единни позиции на българското общество, да има и надграждане, а точно основаването и работата на междуведомствените групи “.

„ Те стартираха, само че както виждаме от македонска страна се забавиха “, акцентира Гърдев.

На въпрос какво може да се чака през юни, когато ще има огромен Съвет с присъединяване на държавните и държавни водачи на страните от Европейски Съюз, интернационалният специалист сподели:

„ Там още веднъж ще бъде подложен въпросът за преговорната рамка. С интерес ще следя какви ще бъдат позициите, само че мога да заявя какви ще са позициите на „ ИТН “. Ние няма да допуснем оттегляне от съдружното съглашение в частта му за РСМ, тъй като не видяхме досега ясна и поредна линия от страна на Скопие за спазването на правата на българите и тяхната недискриминация “.

Димитър Гърдев съобщи, че за нито една държава-членка на Европейски Съюз не са правени отстъпки, когато става въпрос за съблюдаване на човешките права. Той изрично отхвърли и спекулациите на Скопие да търси по-бързо пускане на договарянията поради нашествието на Русия в Украйна.

„ В света непрекъснато се случват спорове, естествени феномени. Заради началото на лятото не могат да се слагат такива безумни искания… РСМ е предпазена от съветската или някаква друга хибридна война посредством участието си в НАТО. Ние като страна, граничеща с нея, ще създадем всичко допустимо да ѝ помогнем при заплаха. В това няма никакво подозрение “, сподели интернационалният секретар на Има Такъв Народ.

В същото време той предизвести управляващите в РСМ, че поради неготовността им страната им може да изпадне в отрицателен сюжет, който е обвързван с разделянето на Скопие и Тирана по пътя им за Европейски Съюз.

„ Албания страда поради неготовността на Скопие да одобри европейските ценности… Нашите сътрудници в Скопие могат да осъмнат един ден, в който двете страни са разграничени, само че албанската общественост няма да се помири с това, че Албания напредва доста скоростно в процеса на присъединение, а поради антибългарските настроения на част от политиците в Скопие тяхното бъдеще е сложено като пленник на едни остарели постулати от времето на Титова Югославия и комунистическите служби на една страна, която е потвърдила своята неплатежоспособност и към този момент не съществува “, съобщи пред БГНЕС Димитър Гърдев, интернационален секретар на Има Такъв Народ.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР