Първият ден от седмицата (на английски: Sunday) в превод означава

...
Първият ден от седмицата (на английски: Sunday) в превод означава
Коментари Харесай

Защо седмицата в САЩ започва от неделя

Първият ден от седмицата (на британски: Sunday) в превод значи „ ден на слънцето “ (от sun – слънце и day – ден) и се назовава по този начин още от древноегипетските времена в чест на бога на слънцето, който по това време е бил Ра. Египтяните по-късно предават концепцията си за 7-дневна седмица на римляните, които също я стартират с деня на Слънцето, dies solis. Когато по-късно dies solis се превежда на ранен немски, този ден е наименуван sunnon-dagaz. Sunnon-dagaz пък по-късно се приема от британския език и става sone(n)day.

Не на всички места по света, несъмнено, неделя е първи ден като точно ние, славянските нации, сме едно от изключенията. В славянските езици неделя е последният ден от седмицата и не е кръстен в чест на слънцето. Например, в Унгария неделята се назовава Vasárnap и значи „ пазарен ден “, а на староруски неделята от време на време се назовава „ свободен ден “.

 Italian - Bracelet - Walters 41269

Италианска гривна с боговете-представители на всеки ден от седмицата

Monday, както може би се досещате, е кръстен на Луната (Moon – Луна). На латински език денят е прочут като dies lunae (лунен ден) и това влиза в остарелия британски като mon(an)dæg и надлежно monday в междинния британски (говорен до 15-16 век). Твърди се, че в ранните езически обичаи понеделникът е бил отдаден на богинята на Луната, макар че в някои християнски традиции отреждането на втория ден да бъде ден на Луната също следва историята в Битие, където сред първия и втория ден тъмнината е била разграничена от светлина и „ пристигна вечерта “.

Вторник пък е бил отдаден на богa на войната, а на древногръцки език е бил прочут като hemera Areos (ден на Арес), модифициран единствено леко от римляните в dies Martis (ден на Марс), а по-късно и в староанглийския Tiwesdæg, в чест на норвежки господ на войната и закона, Tiwaz или Tiw.

В началото сряда (на британски Wednesday) е отдадена на пратеника на боговете, а за гърците тя беше известна като hemera Hermu (ден на Хермес), по-късно за римляните като dies Mercurii (ден на Меркурий). Когато думата е призната от англосаксоните, защото областите на компетентност на Меркурий се припокриват с тези на бога Один, те посвещават деня на него – Woden, както се написа на остарелия британски език – и надлежно денят се споделя wodnesdæg.

Юпитер получава (Thursday) петия ден, dies Jovis, от римляните, а норвежците го дават на Тор и в началото е наименуван thorsdgr, а по-късно модифициран от остарелия британски в thurresdæg, а по-късно и от междинния британски – thur(e)sday.

За мнозина най-щастливия ден от седмицата, петък, е, както прилича, даден на Афродита и Венера (на латински dies Veneris). В старонорвежки и британски език Венера се свързвала с Фриг (Frigg), богиня на знанието и мъдростта. От остарелия британски името на деня е било променено в frigedæg (ден на Фриг), а от средноанглийски – в fridai.

Последният ден от седмицата за известно количество хора, събота, исторически е отдаден на Сатурн (Кронос за гърците), бащата на Юпитер и господ, свързван с раздробяване, обновяване, основаване, земеделие и благосъстояние. На латински денят в началото се назовава dies Saturni, което е преобразувано по-нататък в sæter(nes)dæg на староанглийски и Saterday в средноанглийския.

По-специално, за някои религии точно събота, а не неделя, се счита за деня от седмицата, предназначен за отмора. Той е прочут като Шабат в юдаизма и Sabbath (на български просто „ събота “) за адвентистите от седмия ден.

С изключение на седмия ден, Шабат, дните от седмицата в еврейския календар нямат имена и просто се назовават 1-ви ден, 2-ри ден, 3-ти ден и така нататък

Изненадващо за доста бизнеси, съкращаването на работната седмица и работното време на чиновниците в действителност усилва продуктивността на служащите в доста браншове. В поддръжката на това вековно наблюдаване, изследване от 2008 година в Американския вестник по епидемиология открива, че хората, които работят над 55 часа седмично, се показват по-лошо на IQ проби от тези, които работят 40 часа седмично.

Няколко компании опитват с четиридневна, 32-часова работна седмица и откриват, че тя ускорява фокуса и води до по-ефективно показване на чиновниците. Общественото опазване на здравето също поддържа по-кратката работна седмица, защото счита, че това би довело до възстановяване на психологичното здраве и работоспособността.

   
Източник: chr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР