Първият държавен бюджет на Симеон Дянков като финансов министър и

...
Първият държавен бюджет на Симеон Дянков като финансов министър и
Коментари Харесай

Вдигна се завесата над бомбата ЕВН

Първият държавен бюджет на Симеон Дянков като финансов министър и последвалия го антикризисен проект, станали известни като „ постната пица “ в действителност са в дъното на бомбата „ ЕВН “. Това стана ясно по време на съвещание по делото против ексминистъра, някогашният му сътрудник Трайчо Трайков и олигарха Иво Прокопиев за аферата с продажбата на миноританрия пакет акции на сдружението. Пред магистратите показания дадоха зам.-министърът на стопанската система Лъчезар Борисов, изпълнителният шеф на Българската фондова борса Иван Такев и специалисти от борсата.

През 2011 година сегашният зам.-икономически министър Лъчезар Борисов е бил шеф отдел „ Управление и преструктуриране на държавното присъединяване “ в Министерство на стопанската система. Като очевидец по делото той описа по какъв начин е стартирала процедурата и изискванията, при които е станало това. След правосъдното съвещание пред „ Монитор “ Борисов описа, че в този интервал не е бил човек, който взима политически решения, а специалист и реализатор на министерски нареждания.

„ Процедурата започва с решение на Националния съвет за тристранно съдействие, в което вземат участие синдикати, работодатели и държавно управление.

Аз не съм взел участие в това съвещание.

След това последва решение на Министерски съвет от април 2010 година, в което са утвърдени така наречен антикризисни ограничения за поддръжка на заетостта и семействата и бизнеса, в което е взето решение всички миноритарни дялове на страната да се продават посредством Българска фондова борса. През юни последва решение на Министерски съвет №399, че всички министри би трябвало да предложат своите миноритарни пакети на Министерството на стопанската система, които да бъдат апортирани в капитала на Държавната консолидационна комапиня, която по-късно е основана с тази цел да ръководи и след това да приватизира по Закона за приватизация, т.е. посредством Агенцията за приватизация, тези миноринарни дялове. Това е част от пакета антикризисни ограничения, утвърдени с решението 399 на Министерски съвет и би трябвало да бъдат направени тези апортни вноски в капитала на ДКК “, описа Борисов.

Министерство на стопанската система единствено съгласувало метода за продажба на акциите, избран от Агенцията за приватизация. На предходно съвещание пък стана ясно, че Агенцията изпълнила напътствията на министър Трайков продажбата да стане посредством предложение на борсата.

Пред „ Монитор “ Борисов удостовери, че упълномощената от Дянков

Доротея Пандева е била координатор на процеса

и това е ставало на срещи в Агенцията за приватизация през 2011 година „ Аз присъствах на срещите. Естествено, че когато координаторът е от по-висшестояща институция, останалите институции се вслушват “, по този начин Борисов дефинира опитите на Пандева да се бърка в определянето на критериите за избор на капиталов медиатор, за което сегашаният стопански министър Емил Караниколов описа. През 2011 година той е бил началник на Агенцията за приватизация.

В показанията си пред спецсъда шефът на борсата Иван Такев и специалистът в отдел „ Бизнес интервенции “ Александрина Гюрова обясниха, че до 2008 година БФБ употребила съветската система за търговия RTS, а по-късно и до в този момент – системата „ Сетра “. RTS обаче останала да се употребява за търговия при продажба на акции от приватизацията. Сървърът й е на 6 етаж в постройката на борсата, а на „ Сетра “ във Франкфурт.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР