Първият български олимпийски медал е спечелен в Хелзинки 1952 година.

...
Първият български олимпийски медал е спечелен в Хелзинки 1952 година.
Коментари Харесай

Епизод 10 на поредицата Истории от Олимпийските игри разказва за Игрите в Хелзинки и за най-популярните талисмани

Първият български олимпийски орден е извоюван в Хелзинки 1952 година. Боксьорът Борис Георгиев-Моката има късмет да се бори и за купата, само че арбитър трансформира в интерес на противника към този момент подадения си фиш в полуфинала и българинът остава с брнзовото отличие.

Одисеята на Моката, както и най-интересните акценти за игрите в Хелзинки, гледайте в епизод 10 на поредицата “Истории от Олимпийските игри ”.

В предаването описваме още за трагичната орис на един от най-успешните спортисти в олимпийската история - Емил Затопек. В Хелзинки чехословашкият спортист има непостиган и до този миг успех в трите най-тежки бягания - 5 хиляди метра, 10 хиляди метра и маратона. Тези игри носят олимпийска купа и за неговата брачна половинка Дана Затопкова.

Кои са най-популярните талисмани в олимпийската история? Запознайте се с Шус, Валди, Михаил Потапич Топтигин и цялата пъстра компания от причудливи фигурки, които не е ясно дали носят шанс, само че сигурно са източник на положително въодушевление по време на олимпийските игри.

В тази серия представяме и Фриж - талисманът на Париж`2024.

Гледайте предаването " Истории от Олимпийските игри " всеки петък от 15:30 ч. по Българска национална телевизия 1!

Още истории от поредицата, която споделя олимпийската история:







Намерете Българска национална телевизия в обществените мрежи:,,,
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР