Първият автомобил, оборудван с климатична система, е представен на 10

...
Първият автомобил, оборудван с климатична система, е представен на 10
Коментари Харесай

Първият съветски климатик започва да охлажда след... 40-60 минути

Първият автомобил, оборудван с климатична система, е показан на 10 ноември 1939 година на автомобилния салон в Чикаго. Оборудван с тази екстра е Packard 12 Sedan. До този миг климатичната система се употребява в транспорна на товари, само че 12-ката е първият сериен автомобил със система за изстудяване.

Климатичната система, естествено, е алтернатива. Ето и нещо забавно: цената на тази екстра по това време е 274 $, до момента в който цената на целия автомобил е към 700 $.

Кога тази екстра влиза в руски автомобил? Първият авто климатик е създаден при започване на 70-те години като пробна партида в завода „ Автогенмаш “ в Одеса.

Дизайнът му е доста необикновен. Той е обвързван не към бордовата мрежа, а към всмукателния тракт на мотора, всмуквайки, паралелно на карбуратора, атмосферен въздух и бензин.

Охлаждането се реализира посредством изпаряване на бензина в изпарителната камера, като тогава руските конструктори споделят, че няма спомагателен разход на бензин.

8-литровият климатик е предопределен за монтаж в коли ГАЗ-21 и Москвич-408.

Понижаването на температурата настава в границите на... 40-60 минути. Цената му е 85 рубли. Тогава това си е скъпо, еквивалент на към 1000 литра бензин.

Още любопитни автомобилни вести може да четете на
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР