Първия път, когато срещнах Тото Кутуньо беше на доста странно

...
Първия път, когато срещнах Тото Кутуньо беше на доста странно
Коментари Харесай

Как пихме водка с Кутуньо, а Челентано с отказ го направи звезда


Първия път, когато срещнах Тото Кутуньо беше на много необичайно място. На коктейла след ревю на също наскоро отишлия си съветски дизайнер Валентин Юдашкин в хотел Четирите сезона в сърцето на Милано. Вместо с обичайното за галите на сътрудниците му шампанско, той беше избрал за напитка на вечерта водка. По тази причина малко на брой останаха на соарето след дефилето - дизайнерът, майка му, Тото Кутуньо, ние с Милена Попова, няколко души от екипа на стилиста и някоя и друга манекенка. Беше преди 22 години. Тогава Кутуньо, както доста други италиански звезди, които там са доста обичани още от 80-те години, се устояваше главно с високо платени концерти в Русия и някогашните републики от Съветския съюз. 

Така добре беше поел от тези визити традициите им, че водката му вървеше сносно. Правеше усещане в тази дребна наша компания с констрастиращ на околната веселба тип. Беше мрачнова, нацупен и пиещ с паника, погледнат от близко, не изключително отзивчив. Може да си е подобен в живота, само че може пък и да е просто в неприятно въодушевление след скучноватото ревю, помислих си тогава и даже не се пробвах за изявление.

Но Кутуньо идваше и в България, дори един път пътувахме дружно в самолета. Беше пял за Българска социалистическа партия на избирателен протест и се връщаше към Милано, където през вчерашния ден издъхна. Беше недоспал и доста ядосан, тъмен, караше се на всички в близост. 

Запомнил съм обаче историята, която обичаше да споделя, по какъв начин по случайност става интернационална звезда, откакто Челентано му отхвърля да изпълни ‘L’Italiano . Тото Кутуньо в действителност е създател на огромни шлагери за други реализатори и като подобен, не като артист, прави удар след удар през 70-те години. 

Най-прекрасните му песни са Et si tu n’existais pas, L`été Indien и Salut - химните на Жо Дасен. На Кутуньо са и два от златните шлагери на Адриано Челентано: Soli и Azzurro, от които втората ария си е напряко класика в Италия. Всички тези части се въртят постоянно по радиостанциите у нас, всички са ги чували. 

Когато обаче предлага на Челентано L’Italiano, кралят на италианската попмузика високомерно му отхвърля. Вчера го назова " моята международна неточност " в памет на сътрудника си. Грешка, която Кутуньо поправя за своя сметка.  Ето по какъв начин: 


Уверен в качествата на песента, откакто е направил толкоз шлагери, Тото взема решение да я опитва и я изпява със своя пресипнал и неравномерен глас на свое присъединяване пред италианската общественост зад Океана. Преди 40 година артисти и композитори от Ботуша вършат това, което нашите звезди от попа и фолка през последните десетина години - посред рецесия вкъщи, изкарват пари от турнета при сънародниците в Северна Америка. 


Емигрантите са трогнати, въпреки текстът да е много подигравателен, дори подигравателен,  по отношение на италианците и техните навици, в това число към увлечението им по всичко  американско. Пробата е позитивна и Кутуньо взема решение, върнал се в Италия, да запише парчето. А то, един път пуснато, го прави национална, интернационална звезда и милионер от права и участия.

Победата в Евровизия през 1990 година с политическата ария за обединена Европа е единствено добавка към блестящата кариера на изпълнителя. Едва над 3 десетилетия по-късно премията се върна в Италия с  Maneskin . 

Борис Ангелов

създател: СЛАВА
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР